Günlerden bir gün bir toplantı halinde iken depresyon tedavisi gören bir kişi için konuşuyorduk. Depresyon tedavisi sonlandırılmış bir danışan gelmiş ve demiş ki:
-Evet kendimi iyi hissettim ama şu son zamanlar yine üzgün, karamsar bir ruh halindeyim. (Bu aslında onun hala depresyon belirtilerinin devam ettiğini gösteren işaretlerdir.)
Danışanın bu söylemine karşılık şu cevap gelmiş:
-... Sen de depresyonda olmayan her insan gibi sonbahar mevsiminin hissettirdiklerini yaşıyorsun.
Ve bu cümle benim bu haftaki yazımın konusunu oluşturuyor.
Depresyonundan şikayet eden danışan için konuşmayacağım. Cevabı veren kişiden yola çıkarak kışa hazırlık dönemindeki şu algıyı tartışacağım: İnsanlar sonbahar mevsimini ve kış mevsimini hüzünlü bulurlarmış.
Hadi ya!
Mevsimin griliğinin rehavetine kapılıp kendimizi hüzünlü hissetmek mi?
Minnet duymayı unutan bir toplum bu bahsettiğim.
Sabah uyandığınızda ilk iki adımı atarken 'teşekkür ederim' diyerek güne başlamak, 'kış mevsimi geliyor ve teşekkür ederim ben bu mevsimi görme fırsatını bulacağım çünkü hala hayattayım, yaşıyorum' demek varken hem de !
Minnet duymak için ne çok sebep var; yediğiniz her lokmanın zevkini çıkarmak, her gün masanızda, alışveriş yaptığınız markette eski dönemlerde sadece saray ziyafetlerinde bulunan yiyecek ve içeceklere sahip olmak, içecek tatlı suyunuzun olması, giyecek kıyafetiniz ve bu yazıyı okuyan gözlerinizin sağlığı ve bu yazıyı anlamanızı sağlayan beyniniz ve daha sayamadığım binlercesi...
İşte tüm bunlara rağmen sonbahar ve kış mevsimlerinin arkasına saklanıp hüzünü normal bulanlar, yaz mevsiminde de 'sıcak öfkeyi artırıyor' diyen grup siz misiniz? Yazın sıcaklığından da şikayet eden taraf mısınız? Öyleyse hemen kendinizde bazı şeyleri aramalısınız.
Özetle
Depresyon tedavisi geçirmiş bir birey hala kendini hüzünlü hissediyorsa bunu mevsime bağlamak minnet duygularından yoksun insanların, hayata daimi bir siyah gözlükle baktığını gösterir.
Depresyon Demişken
Depresyon bambaşka bir şey! Tedavisi olan ve iyileşmeyi gerektiren bir durum. Psikiyatri alanının 'soğuk algınlığı' olarak tanımladığı bir rahatsızlık. Depresyon döneminde, beyin, hormon, beyin kimyası ve beynin elektriksel etkinliğinde değişmeler olur. Rahatsızlık atlatıldıktan sonra biyolojik belirtilerin tümü yok olur ve depresyon geçiren kişinin beyni hayatının hiçbir döneminde böyle bir rahatsızlık yaşamamış birinin beyninden ayırt edilemez.
Dikkat!
Eğer 'kendimi bildim bileli hüzünlü bir mizacım var' diyorsanız, depresyon rahatsızlığında kalıtımın önemi olduğunu söylemeliyim. Birçok araştırma, depresyonun nedenini insanların kalıtsal olarak atalarından aldıkları ve onları depresyona yatkın kılan 'gen'lere bağlamaktadır.
Seray Küçük
Online Psikolojik Danışmanlık: 05522682410