Eskiden sofralarda, gazeteleri sayfa sayfa açarak okuyan babalar vardı. Şimdi, önündeki telefon, tablet gibi cihazlarda oyun oynayarak, film seyrederek yemek yiyen çocuklar ya da yemek yedirilen bebekler var.
Fransa’da konuyla ilgili yapılmış bir araştırmadan bahsetmek istiyorum.
Araştırmanın sonuçları, her üç çocuktan birinin herhangi bir ekranın önünde yemek yeme alışkanlığı olduğunu gösteriyor. Elde edilen bu bilginin rahatsız edici olmasının nedeni, ekran önünde yenilen miktarın daha fazla olması. Ayrıca, böyle oyalayıcı cihazların önünde yemek yemek, dikkat dağılmasına neden olduğu için güvenli de değil.
TNS Sofres ile SFAE’nin (Fransız Çocukluk Dönemi Beslenme Birliği) ortak yürüttüğü çalışmada, 15 günlük - 3 yaş arası çocuklar ile anneleri incelenmiş. Araştırma sonucunda, 15 günlükten 3 aya kadar olan bebeklerin %15’nin herhangi bir ekran karşısında beslendiği görülmüş. Bu oranın 3 yaş çocuklarında %29’a yükseldiği de tespit edilmiş.
Kilo alımında etkili oluyor
Bu durumun etkileri, çocukların hem sosyal aktivitelerinin azalması hem de alınan lokmaların fazlalaşması şeklinde kendini gösteriyor. Ekran karşısında alınan gıdaya daha az dikkat ediliyor ve miktar olarak daha fazla yeniliyor. Bu durum, aile üyeleri arasında paylaşımı da ciddi oranda azaltıyor ve kilo alımında etkili oluyor.
Sevgili anneler bu kısma dikkat! Bu çalışmaya katılan pediatri doktorlarının gözlemlerine göre, 10 aya kadar sadece biberonla beslenmiş çocuklarda, normal yemek yemeğe geçiş zorlaşıyor. Oysa uzmanlara göre, genel olarak çocuklar 9 aydan başlayarak, kendi tabaklarından lokma alabilir. Çocuk, 12 aylık olduğunda ise diğer aile üyeleri gibi yemeye başlar.
Aynı durum, püre tipi beslenme için de geçerli. Tıbbi bir gereksinim yokken, çocuğun uzun süre sadece püre tipi gıdalarla beslenmeye alıştırılması, çiğneyerek yiyebileceği yemeklere geçmesini zorlaşıyor.
Bu bilgiler doğrultusunda, çocuğunuzun ileride yeme problemi yaşamasını istemiyorsanız, onun beslenme saatlerine bebeklikten itibaren özen göstermeniz gerekiyor.
Çocuk öncelikle yiyeceğin görsel olarak varlığına alışıyor
Uzmanlar, çocuğun/bebeğin yemeği çiğneyip yutabilmesi için önce yemeğe alışması gerektiğini belirtiyor. Çocuk, öncelikle yiyeceğin görsel olarak varlığına alışıyor, ardından yiyeceğe dokunmaya ve sonra onun kokusuna alışıyor. Tüm bu aşamalardan sonra yiyecek ağzın içine girebiliyor.
Bu durumda, henüz sizinle yemek yiyecek yaşta olmasa bile, çocuğunuzun yemek saatinde sofrada bulunması önemlidir. Eline, oyalanabileceği, onun için tehlike yaratmayacak, yaşına uygun yiyecekler verebilirsiniz.