Lazer epilasyon yaptırırken sağlığınızı tehlikeye atmayın!

Her fırsatta ve mecrada sağlıkla ilgili konuların gerçek uzmanlara bırakılması yönünde bilgilendirme yapıyorum. Bugün yine konuyla ilgili bir haber ile karşılaştım. Türk Dermatoloji Derneği (TDD) dermatolojik hastalıklar ve kozmetolojik uygulamalar konusunda hastalara doğru ve bilimsel bilgilerin verilmesi gerekliliği yönünde uyarmış.

Güzellik uğruna sağlınızdan olmayın!

Sağlıkla ilgili konuların uzmanına bırakılması gereğini üzerine basa basa tekrar etmek istiyorum. Çünkü bizlere basit gibi görünen ufak bir uygulama dahi uzmanlarca yapılmadığında sağlığınızı tehlikeye atabilir. Bunların örnekleri defalarca yaşanmıştır. Evinizde uygulamaya kalktığınız bir yüz maskesi bile ani bir alerjik reaksiyona sebep olabilir daha kötü kalıcı sorunlara yol açabilir. Bilindik ürünlerle evde yaptığınız bir maske bile bunu yapabiliyorsa, lazer gibi daha komplike bir sistem nelere sebep olabilir?

Haberin Devamı

Peki nedir lazer epilasyon?

Hekimler lazer epilasyon uygulamasını şöyle açıklıyor, “Lazer epilasyon bir ışık sistemi ile istenmeyen tüylerin yok edilmesi işlemidir. Lazer epilasyonda ışığın hedef alınan kıl değil, kılın içindeki melanin pigmentidir. Melanin pigmenti deride de yaygın olarak bulunduğu için bu ışık sistemi doğal olarak deri tarafından da emilmekte ve bu durum istenmeyen yan etkilere neden olabilmektedir. Lazer epilasyonu uygulaması için Alexandrite, Nd YAG ve diod lazerle ayrıca daha geniş dalga spektrumuna sahip IPL denen ışık sistemleri ile yapılmaktadır.”

Ipl masum bir cihaz değildir

IPL tıbbi cihazları, geniş bir spektrum ile lazer cihazlarından farklı olarak sadece melanin pigmentine değil, deriyi, damarı, deri altı dokusunu ve kılları hedefleyen etki alanı çok geniş olan ışık sistemleridir. Dolayısı ile IPL tıbbi cihazı ile hastaya epilasyon yapılırken deride kalıcı hasarlar bırakmak mümkündür.

Neden hekim kontrolünde olmalıdır?

Türk Dermatoloji Derneği açıklamasında, bu uygulamanın, neden hekim kontrolünde ve Sağlık Bakanlığı denetiminde yapılması gerektiğine de değinmiş. Açıklamaya göre, “Dermatoloji ve Plastik cerrahi tıp eğitiminin ardından 4 yıllık bir eğitim sürecinde kozmetik uygulamalar ile ilgili eğitimler almaktadır. Tıbbi uygulamalarda esas olan nokta; hekimin bizzat yaptığı ya da hekim gözetiminde yapılan işlemlerden sonra oluşabilecek yan etkilerin tedavi edilmesinde ehliyetli ve yetkili hekimlerin bulunmasıdır. Uygun olmayan koşullarda yapılan lazer epilasyonlar sonucunda deride renk kaybı veya renk artışı, yanık, nedbe dokusu gibi yan etkiler oluşabilmektedir. Bu tür yan etkiler hemen tıbbi girişimlerde bulunularak hekimlerce uygun biçimde tedavi edilebilirler.

Haberin Devamı

Lazer ve IPL sistemleri özel tedavi cihazlarıdır, tüm dünyada medikal uygulamalar için kullanılmaktadır. Başta epilasyon tedavisi olmak üzere pigmentasyon, akne izi, ben ve çil tedavisinde, cilt gençleştirmede, damar lezyonların tedavisinde de kullanılmaktadır. Lazer epilasyon uygulamaları, dermatolog veya plastik cerrahi uzmanı ya da bu konuda deneyimli hekimlerin bulunduğu merkezlerde mutlaka hekim kontrolünde yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Bir tedavi yöntemi olan lazer epilasyonu; hijyenik koşulları uygun, Sağlık Bakanlığı’ndan bu işlemi yapmaya ruhsatlı ve yine bakanlık tarafından denetlenebilen yerlerde yaptırmak hasta sağlığı açısından çok önemlidir. Bu nedenle uygulama bir sağlık merkezinde (hastane, muayenehane, poliklinikler) yapılmalıdır.” denilmiş.

Unutmayalım ki sağlıklı insan güzel insandır. Önce sağlık.

Serp Torun

Twitter: https://twitter.com/seraptorun73

Web:www.kidsgourmet.com.tr