Çocukluk veya ergenlik döneminde anne, babanızdan “kilo aldın, şişmansın, diyet yap ya da çok zayıfsın, yemek ye” gibi sözlere sık sık maruz kaldınız mı? Eğer kaldıysanız şu an kilonuz normal değerlerde olsun veya olmasın büyük ihtimal ile görünümünden memnun olmayanlardansınız.
Cornell Gıda ve Marka Laboratuvarı’nda yapılan, sonuçları Eating & Weight Disorders’da yayınlanan bir araştırmanın sonucu şöyle; Görünümü hakkında özgüven eksikliği yaşayan kadınlar, çocukluklarında ebeveynlerinin onlara yaptıkları eleştirileri daha fazla hatırlıyorlar. Kızınızın kilosu ve beslenme şekli hakkında ne kadar çok eleştiri yaparsanız, kızınız da erişkin olduğunda kendi görüntüsünden o denli memnun olmayan bir birey oluyor.
Peki, ebeveynler “çok yiyorsun, obez olacaksın” ya da “yemiyorsun boyun Ayşe’ninki kadar uzamayacak” gibi söylemleri bırakırlarsa ne olur? Tamamen obez ya da az gelişmiş bir nesil mi yetişir?
Tabii ki hayır. Burada yapmamamız gereken çocuğu yargılamak, eleştirmek. Ona sağlıklı beslenmeyi öğretmenin önünde hiç bir engel yok. Araştırma bize aynı zamanda yapılan bu eleştirilerin ve baskının çocukların psikolojisi üzerinde yetişkinliklerine taşıdıkları hasarlar bıraktığını da gösteriyor Konu hakkında Cornell Üniversitesi Gıda ve Marka Laboratuvarı’ndan Prof. Brian Wansink, çocukları görünümleri, kiloları konusunda eleştirmek onlara yasaklar koymak yerine, küçük yaştan itibaren sağlıklı beslenmeye yönlendirmenin ve bu alışkanlığı oluşan çocukları yemek seçimlerinde özgür bırakmanın daha doğru bir yaklaşım olduğunu belirtiyor.
Prof. Brian Wansink, araştırmalara dayanarak anne, babalara çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmalarında yardımcı olabilecek bazı ipuçları da veriyor.
- Çocuğunuzu sağlıklı beslenmeye teşvik etmek için ona sunduğunuz yemeklere çeşitli ilginç isimler bulabilirsiniz. Sağlıklı gıdaları güzel bir sunum ile verebilirsiniz.
- Unutmayalım ki bir nesle ıspanağı Temel Reis adlı çizgi film karakteri sevdirmiştir. Bunu günümüze uyarlayarak çocuğunuza; Sence Batman ne yerdi? Superman nasıl bu kadar güçlü olmayı başarabiliyor? Sence onlar neler yiyor? gibi sorular sorarak, çocuklara sağlıklı alternatifleri tercih etmeleri konusunda yardımcı ve yönlendirici olabilirsiniz.
- Soyulmuş dilimlenmiş meyveleri buzdolabında görünür ve çocuğun ulaşabileceği bir yerde bırakarak onu sağlıksız atıştırmalıklar yerine meyve yemeye tözendirebilirsiniz.
Fiziksel görünüm ve kilo konusunda medya, kadınlara yeterince baskı uyguluyor. Buna bir de evde aile baskısı eklemenin hiç lüzumu yok. Önemli olan sağlıklı beslenmek ve yaşamak.
Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en değerli miras sağlıktır.