Geçtiğimiz ay “TEDx sağlığınıza iyi gelecek” başlıklı bir yazı yazmıştım. Neydi bu TEDx? İsterseniz bir hatırlayalım.

TED, Technology, Entertainment ve Design sözcüklerinin baş harflerinden oluşan ve kâr amacı gütmeyen 30 senelik geçmişi olan, konuşmaların 18 dakikayla sınırlı olduğu bir organizasyon.

Bu yıl TEDx Bahçeşehir’de yapılan organizasyonun teması “Değişim”oldu. Konuşmacılar kendi alanlarında değişimin nasıl olduğunu yahut olması gerektiğini vurguladı.

“Değişim” gerçekten önemli bir kelime.

Haberin Devamı

Değişiyoruz, değişmeliyiz.

Teknoloji alanında dünyada robotlar üretilirken, gündem yapay zekâyken eğer hemen değişmezsek treni gerçekten kaçıracağız. Özellikle eğitimcilerin bu konuda gerçekten yatırım yapmaları ve bu yapılan yatırımları da aktif şekilde kullanmaları en büyük temennim.

TEDx Bahçeşehir gala gecesi tanıştığım konuşmacılar, organizasyonu yapan gençler, etkinlik günü gelen dinleyiciler gelecek için beni ümitlendirdi. Üreten genç insanlar var ve güzel işler yapıyorlar.

Bu sene TEDx Bahçeşehir’de dinlediğim konuşmacılar;Barış Özcan, Cem Seymen, Esra Öz, Cihan Nalbant, Enes Kutluca, Ercan Altuğ Yılmaz, Yaman Ömer Erzurumlu, Alper Almelek, Kadir Memiş, Selin Ünal, Berke Sarpaş “Değişim” için oradaydı.

Sağlık haberciliğinde uzmanlaşmış gazeteciler olması, sağlık konusunda gerçekten uzman hekimlere danışılması ve sözde uzmanlardan uzak durulması gerektiğini her fırsatta vurgulayan Esra Öz’ün dinleyicilerin sağlık haberlerine bakışını değiştirdiğini düşünüyorum.

Esra, “Aynı parmak izimiz gibi metabolizmamızda diğer insanlardan farklıdır.” cümlesiyle aslında pek çok sorunun cevabını verdi. “Hastalık yoktur hasta vardır” diyerek tedavinin kişiye özel olduğunu, genel reçetelerden uzak durulması gerektiğini kaydetti.

Haberlerde yer alan uzmanların önemini vurgulayan Esra, “Sağlık ile ilgili bir konu olduğunda herkes kendini rahatlıkla uzman sayabiliyor. Bu nedenle açıklama yapan kişinin eğitimine bakmak gerekir. Edebiyat öğretmeni nasıl ki fizik dersi hakkında televizyonda açıklama yapamazsa, bir genel cerrahi uzmanı da kalp sağlığını anlatmamalıdır. Kalp sağlığı ve hastalıkları ile ilgili bu alanda uzman kardiyologlar konuşmalıdır. Kişinin konuştuğu konu hakkında bilimsel araştırması olması da bir diğer önemli noktadır. Televizyona ya da gazeteye çıkmış olması o kişinin konuştuğu alanda uzman olduğunu kanıtlamaz” dedi.

Haberin Devamı

İnsanların, sağlıklarıyla ilgili karar alma mekanizmalarında büyük bir açık var.

TEDx Bahçeşehir’i düzenleyen ekipte yer alan Tıp Fakültesi öğrencisi Mert Torun ile etkinlik esnasında sohbet ettik. Mert, “Tıp fakültesine girdikten sonra alanında duayen birçok doktorla tanışma fırsatım oldu. Hepsinin ortak sorunu, kendilerine gelen hastaların müdahale edilemeyecek kadar geç kalması veya oradan buradan duyduğu bilgilerle hareket etmesiydi. Bu da gösteriyor ki insanlarımızın, sağlıklarıyla ilgili karar alma mekanizmalarında büyük bir açık var. Sağlık okuryazarlığı tam da bu devrede işin içine giriyor. Esra Öz insanlara sağlıklarıyla ilgili düzgün bir yol haritası vererek hem doktorun işini kolaylaştırıyor hem de hastanın memnuniyetini arttırıyor.” dedi.

Haberin Devamı

Mert ve onun gibi düşünen gençler beni gerçekten mutlu ediyor. Sağlığımız hepimizin en değerli yanı. Onu korumak, doğal, ev yapımı, güvenilir gibi algı yönlendirmelerine kapılmadan sağlığı doğru okumak çok önemli. Komşumuzun ilacı bize iyi gelmeyebilir bunu lütfen ama lütfen unutmayalım.

TEDx Bahçeşehir’e dinleyici olarak katılanların artık sağlık haberlerine daha eleştirel gözle bakacağına inanıyorum. Dinleyiciler arasında geçirdiğim sürede “Değişim” kendini hissettirdi. Bu sebeple, organizasyonu düzenleyen ekibi, küratör Batuhan Çevik nezdinde kutlarım.

Serap Torun: https://twitter.com/seraptorun73