Çocuklarla cinsellik konusunda konuşmakta gerek toplum olarak bilgisiz oluşumuz gerek ise aile yapımız nedeniyle çoğu zaman yetersiz kalıyoruz. Hatta bazı çocuklar bu konuda hiçbir zaman aileden bilgi ve yönlendirme alamıyorlar. Oysa, cinsellik konusunda bilgilenmiş olmak bireylerin tüm hayatını etkilediğinden son derece önemli. Çevremizde yahut medyada gördüğümüz pek çok mutsuzluk, şiddet, cinayet, intihar olayının arkasında çoğu zaman cinsel bilgi yetersizliği olduğunu biliyor musunuz?
Cinsellik konusunda ebeveynlerin bilgi sahibi olması da tek başına yeterli olmuyor. Hangi bilgiyi, kaç yaşında ve ne şekilde çocuklarına aktaracaklarını da bilmeleri gerekiyor. Bireyin tüm hayatını etkileyebilen bu konunun temelleri erken çocukluk döneminde, hatta doğumla birlikte atılıyor.
Bebeğin cinsel kimliğinin oluşumunda ilk adım...
“Çocuklarımızla cinsellik hakkında nasıl konuşalım?” kitabının yazarı, Bengi Semerci Enstitüsü, Çocuk-Genç ve Erişkin Psikiyatristi, Prof. Dr. Bengi Semerci,"Bebek henüz anne karnındayken ailenin beklentisiyle bir anlamda bebeğin cinsiyeti belirlenir. Kız ya da erkek çocuk beklentisine göre hazırlık yapılır ve isim düşünülür. Bebek doğduğunda eğer beklenen cinsiyette değilse ve aile çok istiyorsa fark etmeden bebeği istedikleri cinsiyete uygun yetiştirmeye başlayabilirler. Bebeklikten itibaren kız gibi giydirilen, saçları uzatılan erkek çocuklar ya da erkek gibi giydirilip, oyunları yönlendirilen kız çocuklar vardır. Bu davranışlar doğal olarak bebeği bir kargaşaya götürür. O nedenle bebeğin cinsel kimliğinin oluşumunda ilk adım, doğarken getirdiği cinsel kimlik ve ailenin bunu kabullenmesidir” diyor.
Çocuk, konuşmaları nedeniyle aşırı utandırılırsa...
Çocuklarla konuşmanın, yakın diyalog kurmanın önemini sık sık dile getiriyoruz. Ancak konuşmadan önce çocuğu iyi dinlemek ve anlamak da gerekiyor. Prof. Dr. Bengi Semerci; “Çocuklar kadın ve erkek olmayı, anne ve babalarını veya aileden bir kadın ve erkeği rol model alarak başlarlar. 3 yaş civarında kız çocuklar annelerini, erkekler ise babalarını taklit etme davranışları gösterirler. Çocuklar bir yandan onları taklit ederken, öte yandan da karşı cinsten olan ebeveyne hayranlık duyarlar. Anne-babanın arasına girmeye, dikkatleri kendi üstlerine çekmeye çalışırlar. Bu dönemde sık duyulan konuşmalardan biri kız çocukların babalarına, erkek çocukların da annelerine “Büyüyünce seninle evleneceğim.” demesidir. Eğer bu konuşmalarda çocuk aşırı utandırılırsa cinsel gelişimine ilişkin ciddi sorunlar çıkabilir” açıklamasında bulundu.
Çocuğa, yaşına göre farklı bilgiler verilmesi gerekiyor
Çocukların gelişimi yıllar içerisinde yaşa özgü olarak değişiyor. Bu süreçte çocuğun yaşına ve gelişim dönemine göre konuşmalarımızın zamanlamasını, içeriğini çok iyi ayarlamak durumundayız. Cinsellikle ilgili erken çocukluk döneminde farklı bilgiler verirken, ergenlikte tamamen farklı diyaloglar gelişiyor. Bu sebeple temel kavramları uzmanlarından öğrenerek kendi çocuğunuza uygun şekilde anlatmak, gerektiğinde uzman eğitimlerine katılmak, kitapları takip etmek size fayda sağlayarak, hayatınızı kolaylaştırabilir.
Çok akıcı bir dil ile yazılmış, içinde örneklemelerin de olduğu "Çocuklarımızla cinsellik hakkında nasıl konuşalım?" kitabında pek çok sorunuzun yanıtını bulabilirsiniz. Kitapta ayrıca zihinsel engelli çocuklarlarla bu konuda nasıl konuşulması gerektiği, istismara karşı ne gibi önlemler alınabileceği gibi pek çok bilgi de mevcut. Ayrıca Prof. Dr. Bengi Semerci bu konuda seminerler düzenliyor. Bu eğitimlerden de faydalanmak mümkün.
Serap Torun / Gazeteci
Twitter: seraptorun73