Anne adaylarının psikolojisi hamilelik süreci ile değişebiliyor. Çevrenin ve horrmonların etkisi ile aşırı korumacı, hassas, titiz olunabiliyor. Özellikle ilk annelik heyecanı yaşayan kadınlar, her şeyin en iyisini öğrenmeye ve yapmaya çabalıyor. Ancak bunları yaparken bazen kantarın topuzu kaçıveriyor.
Eşek sütü mü? Kehribar kolyesi mi?
Besleyici olduğunu duyup 150 TL'ye, 1 kg. eşek sütü almaya çalışmak sanırım kantarın topuzunun kaçtığı noktalardan biri. Eşek sütü bu derece kıymetli olsaydı, milyarlarca dolar yatırımlarla kurulan süt ve süt ürünleri şirketleri bu değerli besini gözden kaçırır mıydı? Farz edelim ki faydalı.Çocuk eşek sütü içtiğinde değişik mi olacak? Ya da bir anda Einstein mi olacak? Eşek sütünden beklenti nedir?
Bir de alerjiye, diş çıkarma sıkıntılarına iyi geldiği, hastalıkları önlediği düşünülerek bebeklerin boynuna takılan kehribar kolyeleri var. Bu kolyeler işi yarasaydı, şuan yeryüzünde hastalık olmazdı. Milyonlarca yıldır insanlık bu taşlar ile hastalıklardan korunuyor olurdu. Bu kolyelerin hiçbir bilimsel dayanağı olmadığı gibi, ellerine geçeni ağzına götürmeye çalışan bebekler o kolyelerin taşlarını yutarsa asıl problem orada başlar.
Geçenlerde facebook da gördüğüm bir gönderi de şöyleydi; Bir kadın mide ilacını, yemeklik bir çeşit unu, pişik kremini almış karıştırmış, yetmemiş herkese tavsiye etmiş. Bu engin buluşun patentini de almasını tavsiye ediyorum. Çok mantıklı değil mi! Yakında basur ilacını da saça süreriz belki. O mide ilacını üreten onlarca laboratuvarı, kimyageri, doktoru olan şirket, bu karışımı nasıl olmuş ta akıl edememiş?
Bir deli kuyuya taş atıyor, kırk akıllı çıkaramıyor
Sosyal medyada ünlü olmaya çalışan ama alt yapısında söylemleri ile ilgili herhangi bir işi, vasıfı, eğitimi olmayan insanların sırf takipçi kazanmak, ünlü olmak adına yaptığı paylaşımlar var. Bu paylaşımlar her konuda tehdit oluşturduğu gibi çocuklarımızın sağlığını da tehdit ediyor.
İlgi çekmek ve farklı paylaşım yapmak adına ortaya atılan bazı söylemler o kadar hızlı yayılıyor ki o yanlış bilgiyi düzeltmek çoğu zaman mümkün olamıyor.
Bu tip bilimsellikten uzak paylaşımlar, annelerin kafasını karıştırmaktan ve “Ben eksik bir şey mi yapıyorum acaba?” diye yetersizlik hissi yaratmaktan öteye gitmediği gibi bir de çocukların sağlığını tehlikeye atıyor.
Bu şartlar altında, annelerin içgüdülerine ve bilime güvenmeye devam etmesi, okuduklarını mantık süzgecimizden birkaç defa geçirmesi halâ en mantıklı yol.
Twitter: https://twitter.com/seraptorun73