Bir okul çıkışında öğrencilerin yanından geçmeye görün, yüzlerine baktığınızda ışıl ışıl parlayan o güzelim çocuklar ağızlarını açtığında, bir anda canavara dönüşüyorlar. Ağza alınmayacak küfürler, argo sözler, cinsel içerikli göndermeler, ayrımcılık ne arasan var. İşin enteresan yanı bu durum eskisi gibi artık çoğunlukla liselerde görülmüyor. Özel okulu, devlet okulu fark etmeksizin ilkokuldan itibaren her yerde duymak mümkün.
Sizce de artık buna bir “Dur” demenin zamanı gelmedi mi? Dur demek için ilk önce kendimizden, çevremizden ve sosyal medyadan işe başlamalıyız. Bakın bir örnek vermek istiyorum, Google’da “duyulmamış küfürler” araması milyonlarca defa yapıldığı için bazı internet siteleri bu konuda başlık açmış ve içerik yazmış, aynı şeklide diğer aratılan kelimeler şöyle “en yaratıcı küfürler, orijinal küfürler, duyulmamış küfürler, küfürler listesi vb.” liste uzayıp gidiyor. Ne acı bir tablo! Daha iyi küfür edebilmek adına milyonlarca kişi bunları aratmış.
Prim veriyoruz!
Küfür ve argo konuşmak sözel zorbalıktır. Ne yazık ki hayatımızın her anında karşımıza çıkıyor. Sosyal medyayı açıp hemen şu an bakın. Mutlaka 3-4 iletide bir küfürlü bir yoruma rastlayacaksınız. Çocukların özenerek seyrettiği, örnek aldığı YouTuber, fenomen denilen kişilerin pek çoğu küfürlü videoları ile milyonlarca takipçi kazandı o takipçilerin çok oluşuna pirim veren markalar da bu insanlara reklam için para ödeyerek olayları belki fark ederek belki de etmeyerek körükledi. Evlerde hep açık olan televizyonlarda şiddet ve kabadayılık özendirildi.
Ne yani orada küfür sansüre uğruyor diye çocuk bunları anlamıyor mu sanıyorsunuz? Bütün heybetiyle, elinde silahıyla kanlısına tekme tokat girişen adam filmde “heyt huyt” diyor, oradaki “hey huyt” kükremelerinin yerine çocuk “rica etsem sandalyeye oturur musun, ağzını burnunu kıracağım da” olarak mı yorumluyor sizce bunu? Şiddet ve küfrü örnek almayacak mı buradan? Bunu bilmek için psikiyatrist olmak gerekmiyor. Sanırım hepimiz bunların böyle olduğunu artık tüm uzmanlardan duyduk. Bu tüm dünyada böyle.
Okula başlayan çocuklarının küfür öğrendiğinden şikâyet eden veliler tüm dünyada var. Çünkü artık büyük küçük herkes medya ve sosyal medyaya kolaylıkla erişiyor. Çocuklarda bunları her yerden duyabiliyor.
Siz ne talep ederseniz onu verir!
Siz kimi izler, kimi takip ederseniz o pirim yapar ve medya/ sosyal medya kanalları da o yönde içerik hazırlar. Bir gün herkes belgesel seyretse ertesi gün her kanal her haber belgesel olur.
Peki siz medyayı yönetebilecekken neden onun sizin hayatınızı yönetmesine izin veriyorsunuz? Çocuklarınızın geleceğini düşünüyorsanız güç oluşturabilirsiniz. Onlarca sosyal medya kanalında gelin bunları konuşalım. Sadece RTÜK’e neden bırakıyorsunuz? Onlar ellerinden geleni yapıyorlar ama bir yere kadar. İnternet ortamını siz denetleyin. İlk önce siz çocuklara iyi örnek olun.
Küfre dur de!
Bu konuda ne yapabileceğinizi merak ediyorsanız işte size uzmanından bazı ip uçları. Prof. Dr. Bengi Semerci’nin bir yazısından kesit paylaşacağım sizinle.
“Yaptığınız, söylediğiniz ya da yapıldığında beğendiğinizi belirttiğiniz her davranışın çocuklar için önemli olduğunu biliyor musunuz? Eğer bilmiyorsanız henüz çocuk yetiştirmekte zorlanıyorsunuz demektir. Evde yemek yiyorsunuz ve eşinizle şakalaşırken ona su sıçrattınız. Eğer yanınızda küçük bir çocuğunuz varsa, sizin davranışlarınızdan ve gülüşmelerinizden çıkaracağı tek sonuç vardır. “Ben de su atmalıyım, çünkü bu onları mutlu ediyor.” Sonra suyu üstünüze boşalttığında niçin bu kadar sinirlendiğinizi anlaması genellikle zordur. Aynı şey sözcükler için de geçerlidir. Siz erişkin olduğunuzdan, sinirlendiğinizde kötü sözleri kullanma hakkınız vardır. Ama sizden duyduklarını tekrarlayan ufaklığın hiç şansı yoktur. Oysa, unutmamak gerekir ki onlar birer kayıt makinesi ve aynadırlar.
Bir gün çocuğunuz küfür sayılan bir kelimeyi söyledi. Anlamını bilip bilmediğini kontrol etmekte yarar var. Büyük olasılıkla çocuk anlamını bilmiyordur. Eğer siz onun anlamını bilerek söylediğini düşünür ve tepkinizi korkutucu, utandırıcı ya da sindirici şekilde gösterirseniz belki bir daha söylemez. Ama niçin söylememesi gerektiğini de öğrenemez. Bu demektir ki siz duymadan kullanılabilir. Ona, öfkeli olduğu için bu kelimeyi kullandığını, sinirli olduğunu başka türlü de anlatabileceğini aktarmak daha iyi bir yoldur.”
Çocukların küfür etmesini engellemek için neler yapabilirsiniz?
1-Sık duymasını engelleyin.
2-Kelimelerin anlamını ona açıklayın. Çünkü anlamını bilmesi gerekir.
3-Yerine başka kelime öğretin.
4- Bazen yok sayın. Eğer dikkat çekmek için söylüyorsa kesecektir.
5-Söylememesi gerektiğini hatırlatın.
6-Duygularını anlatacak başka yollar gösterin.
7-Örnek olun!
8- Medyada/ sosyal medyada takip ettiğiniz hesapları doğru seçin, çocuğunuza da öğretin.
Gelin bu defa işe kendimizden başlayıp küfürlü konuşmayalım, edenleri çocuklarımız ve geleceğimiz için uyaralım. Uyaramıyorsak sosyal mecralarda takip etmeyelim. Uygunsuz içerikleri sadece küfür değil her konuda takip etmeyerek onları doğru yöne sevk edebilirsiniz.
Twitter: seraptorun73