YaşamSeramik Nasıl Yapılır? Seramik Hamuru Kullanarak Seramik Yapma Yöntemleri...

Seramik Nasıl Yapılır? Seramik Hamuru Kullanarak Seramik Yapma Yöntemleri...

03.06.2021 - 14:27 | Son Güncellenme:

Son zamanlarda el ve makine yapımı olan seramik objeler, doğal dokuları ve şık tasarımları ile birlikte evlerimizde kendilerine daha çok yer bulmaya başladı. Durum böyle olunca seramik atölyelerinin sayısında hızlı bir atış görülmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Sizin için Seramik nasıl yapılır? Seramik hamuru kullanarak seramik yapma yöntemleri konularını derledik.

Seramik Nasıl Yapılır Seramik Hamuru Kullanarak Seramik Yapma Yöntemleri...

Seramiğe duyulmakta olan büyük ilgi seramik kurslarına gösterilen ilginin de artış göstermesine neden oluyor. Eğer siz de seramiğe ilgi duyanlar arasında iseniz bir kursa gidebilir yahut vereceğimiz bilgilerle evinizde kendi seramiklerinizi yapmaya başlayabilirsiniz. Fakat fırınlama aşamasında, bu konuda hizmet alabileceğiniz niteliğe sahip olan bir atölyeye götürmeniz gerekliliği söz konusudur.

Seramik Nasıl Yapılır?

Seramik yapımında ilk olarak ihtiyacınız uygun niteliklere sahip bir seramik hamuru olacaktır. Seramik hamuru içerisinde bil bulunur. Bu sayede seramik hamurunda istenilen özelliklerde seramik yapımı mümkün hale gelir. Seramik yapımının çeşitli aşamalarının varlığı söz konusudur. Bunları kısaca şu şekilde sıralamak mümkün olabilmektedir:

- Yoğurma İşlemi
- Biçimlendirme İşlemi
- Kurutma
- Deri Sertliği
- Bisküvi Pişirimi (1. fırınlama aşaması)
- Sır fırınlaması (2. fırınlama aşaması)
- Sır üstü pişirim

Seramik Hamuru Kullanarak Seramik Yapma Yöntemleri

Seramik hamuru ile pek çok seramik tasarımı yapılabilir.

Fırın Sütlacı için kase yapımı: Bunun için kullanılacak malzemeler; kil hamuru, su, seramik boyalar, seramik kesme teli (veya normal ip), rötuş bıçağı (veya normal bıçak), 2 adet bez (veya naylon poşet), seramik kâse kalıbı (veya istediğiniz bir kâse kalıbı).

Kil hamurundan seramik kesme teli veya iple arzu edilen miktarda kesilir. Kesilen hamur bezin üzerine alınarak elle biraz genişletilir. Üzerine başka bir bez serilir ve bir merdane yardımıyla açılır. Sonrasında seramik hamurunun üzerinde kâse kalıbı ters çevrilerek rötuş bıçağıyla kalıp ölçüsü çıkarılır. Kalıba uygun bir şekilde kesilen hamur parçası tasın kenarlarından başlanarak kalıbın içine doğru birleştirilir. Hamur şekillendirildikten sonra kenarlarında kalan fazlalıkları rötuş bıçağıyla tıraşlanabilir. Hamurun içinde kalmış olan pürüzlü kısımları parmaklarla düzeltmek mümkün.

Şekil verilmiş olan hamurun kalıptan çıkması için yarım gün beklemek gerekir. Sonarsında kuruyan hamur kalıptan rahatlıkla çıkarılabilir. Pişirme sıcaklığı 900-1000 °C’ye ulaşması gerekir. Bundan dolayı seramik atölyesine yahut fırınlara verilerek kurutma işlemi gerçekleştirilebilir. Sonrasında kâse istenilen renklerde boyanabilir.

Kupa Yapımı: Kâse yapımından farklı olarak gerekli olan yuvarlak bir kalıp ve balçık olmaktadır. Hamur istenilen genişlikte merdaneyle açılır. Kupanın alt kısmı için yuvarlak kalıp parçası kullanılarak tabanı oluşturulur. Ardından kupanın gövdesi için dikdörtgen formunda hamurdan parça kesilir. Bu hamurun iki ucu düzgün bir şekilde birleştirilir. Sonrasında balçık yardımıyla yapıştırılır. Fazlalık kısım bıçakla kesilebilir. Oluşturulan gövde balçıkla tabana yapıştırılır. Kalan hamur parçalarından istenilen şekilde kulp yapılır. Kupa kuruduktan sonra artık fırınlanmaya hazır.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar