16.07.2022 - 16:32 | Son Güncellenme:
Senkop, bayılma için kullanılan tıbbi terimdir. Beyne akan kan miktarındaki geçici bir düşüşten kaynaklanır.
Senkop Nedir?
Kan basıncınızda ani bir düşüş, kalp atış hızınızda bir düşüş veya vücudunuzun bölgelerindeki kan miktarında değişiklikler varsa senkop meydana gelebilir. Bayılırsanız, hemen bilinçli ve uyanık olursunuz, ancak bir süre kafanız karışabilir. Birkaç farklı senkop türü vardır. Sahip olduğunuz tür, soruna neyin neden olduğuna bağlıdır.
Vazovagal senkop en yaygın senkop türüdür. Beyne kan akışında bir düşüşe neden olan kan basıncındaki ani düşüşten kaynaklanır. Ayağa kalktığınızda, yerçekimi kanın vücudunuzun alt kısmına, diyaframınızın altına yerleşmesine neden olur. Bu olduğunda, kalp ve otonom sinir sistemi (ANS) kan basıncınızı sabit tutmaya çalışır.
Durumsal senkop bir tür vazovagal senkoptur. Sadece sinir sistemini etkileyen ve senkopa yol açan belirli durumlarda olur.
Postüral senkop, yatmadan ayağa kalkma gibi hızlı bir pozisyon değişikliği nedeniyle kan basıncındaki ani düşüşten kaynaklanır. Bazı ilaçlar ve dehidrasyon bu duruma yol açabilir.
Nörolojik senkop, nöbet, felç veya geçici iskemik atak (TIA) gibi nörolojik bir durumdan kaynaklanır. Nörolojik senkopa yol açan diğer daha az yaygın durumlar arasında migren ve normal basınçlı hidrosefali bulunur.
Postural-Ortostatik Taşikardi Sendromu, bir kişi oturduktan veya yattıktan sonra ayağa kalktığında meydana gelen çok hızlı bir kalp atış hızından (taşikardi) kaynaklanır. Kalp atış hızı dakikada 30 atış veya daha fazla hızlanabilir.
Senkop Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Hastaların yaklaşık üçte birinde senkopun nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, senkop riskinin artması bazı ilaçlar için bir yan etkidir. En yaygın senkop semptomları;
Karartma,
Baş dönmesi hissi,
Sebepsiz yere düşmek,
Başım dönüyor,
Uykulu veya halsiz hissetmek,
Özellikle yemek yedikten veya egzersiz yaptıktan sonra bayılma,
Ayakta dururken kararsız veya zayıf hissetmek,
Lekeleri görmek veya tünel görüşüne sahip olmak gibi görme değişiklikleri,
Baş ağrısıdır.
Senkop Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi seçenekleriniz, senkopunuza neyin sebep olduğuna ve değerlendirme ve testinizin sonuçlarına bağlı olacaktır. Tedavinin amacı sizi senkop atakları geçirmekten alıkoymaktır. Tedavi seçenekleri;
İlaç almak veya halihazırda aldığınız ilaçlarda değişiklik yapmak,
Kan dolaşımını iyileştirmek için destek kıyafetleri veya kompresyon çorapları giymek,
Diyetinizde değişiklikler yapmak. Doktorunuz küçük ve sık öğünler yemenizi önerebilir,
Ayağa kalktığınızda ekstra dikkatli olmak,
Uyurken yatağınızın başını yükseltmek,
Senkop epizoduna neden olan durumlardan veya "tetikleyicilerden" kaçınmak veya bunları değiştirmek,
Yapısal kalp hastalığı tedavisi,
Doktorunuz ve sağlık ekibinizin diğer üyeleri, sizin için doğru olan bir tedavi planı geliştirecek ve tedavi seçenekleriniz hakkında sizinle konuşacaktır.