03.04.2024 - 13:28 | Son Güncellenme:
Günümüzde yaygın olarak kullanılan tarım ilaçları sağlımıza zarar vermesin diye sebze ve meyveleri sürekli sirkeli suda bekletiyoruz. Sirkeli suda besinleri bekletmenin mikroplardan arındığına ve temizlediğini düşünsek de aslında yanlış bir davranış.
Eskilerden bu yana tercih edilen bu yöntem, aslında gıdalardaki bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan tarımsal ilaçlardaki pestisitleri arındırmıyor.
Yapılan çalışmalar, gıdaları sirkeli suda bekletmenin pestisitlerin büyük bir kısmını ortadan kaldırmadığını, ancak mikroorganizma yükünün azaldığını ortaya koymuştur.
Bu durum, sirkeli suyun mikrobiyal kontaminasyonu azaltma özelliği olduğunu ve bu sayede sebze ve meyvelerin daha hijyenik hale getirildiğini göstermektedir.
EN ETKİLİ YÖNTEM KARBONAT
Ancak, pestisit kalıntılarının tamamen temizlenmesi için daha etkili yöntemlerin kullanılmalıdır.
Bu noktada karbonat en etkili yöntemdir. Bu nedenle, sebze ve meyveleri yıkarken karbonatlı su gibi daha güçlü temizleyicilerin tercih edilmesi önerilebilir.
1 litre suya 1 yemek kaşığı karbonat ekleyerek en az 15 dakika bekletmek ve sonrasında bol suyla durulamak, pestisit kalıntılarını temizleme konusunda oldukça etkili bir yöntemdir. İsterseniz, karbonatlı suyun ardından sebzeler ve meyveler, sirke içeren suda da yıkanabilir.