YaşamSebze-meyve gibi evlilik satılıyor! Binlerce aile sokakta, şemsiyeyle stant açmışlar

Sebze-meyve gibi evlilik satılıyor! Binlerce aile sokakta, şemsiyeyle stant açmışlar

05.12.2024 - 06:47 | Son Güncellenme:

Dünyanın neresinde olursanız olun bulunduğunuz bölgede kurulan bir pazara denk gelebilirsiniz. Bu bir meyve-sebze pazarı olabilir, antika pazarı olabilir, kıyafet ve kumaş pazarı olabilir. Ancak Çin'in Şanghay şehrinde kurulan 'Evlilik Pazarı'nın dünyada eşi benzeri yok. Peki, halk parkında kurulan bu pazarda neler yaşanıyor?

Sebze-meyve gibi evlilik satılıyor Binlerce aile sokakta, şemsiyeyle stant açmışlar

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - İster mahallenizde bir semt pazarında isterseniz dünyanın herhangi bir yerinde kurulmuş bir antika pazarında olun, Çin'in Şangay şehrinde kurulan pazarda satılan şeyi daha önce herhangi bir yerde görmüş olmanıza imkan yok. Pazarlardan günlük hayatınızı kolaylaştıracak birçok şey satın alabilirsiniz, peki ya eşinizi pazardan seçebilir misiniz? Milyonlarca insanın kendine eş, ebeveynlerin ise kendine gelin ya da damat seçtiği bu pazara yolu düşen hayret ediyor. Şehrin en önemli pazarlarından biri olan bu yerde insanlar geleceklerini satın alıyor.

Haberin Devamı

Sebze-meyve gibi evlilik satılıyor Binlerce aile sokakta, şemsiyeyle stant açmışlar

BİRKAÇ AİLEYLE BAŞLADI, MİLYONLARA ULAŞTI

Yaşam boyu size yoldaşlık edecek hayat arkadaşınızı seçerken birçok kriteriniz olabilir. Dahası biriyle tanışmanın da birçok yolu vardır. Kimileri evleneceği kişiyi kendi seçmeyi uygun görürken, geleneksel değerlerine sıkı tutunanlar ailelerinin tavsiyesine uyarak görücü usulü evlilik yapmayı tercih edebilir. Görücü usulü evliliği Anadolu topraklarına özgü bir gelenek gibi yorumlayanlardansanız yönünüzü Asya kıtasına, Çin topraklarına çevirmelisiniz. Çünkü Çin kültürünün bir parçası haline gelen ve uzun yıllardır süren bir geleneğe göre Şangay kentinde evlilik pazarı kuruluyor.

İlk olarak 2005 yılında birkaç ailenin bir araya gelmesiyle başlayan bu geleneğe göre özellikle aileler pazar yerine gelerek çocuklarına eş seçiyor. Her hafta pazar günü aynı yerde ve saat 09.00'da kurulan pazarda orta yaşlı ebeveynler, çocukları için ideal bir eş arayışı avına çıkıyor.

Sebze-meyve gibi evlilik satılıyor Binlerce aile sokakta, şemsiyeyle stant açmışlar

ÇOCUKLARI İÇİN ÖZGEÇMİŞ PANKARTI HAZIRLIYORLAR

Peki sistem nasıl işliyor? Çocuğuna uygun bir eş seçmek isteyen ebeveynler çocuklarının bilgileri içeren bir pankart hazırlıyor ve bu pankartlar için ayrılmış şemsiyelere asıyor. Çocuğuna eş seçmek için gelen aileler ise bu pankartları okuyarak kendilerine göre ideal olan adayların iletişim bilgilerini alarak çocuklarına götürüyor. Pazara gelen ebeveynler genel olarak çocuklarının sosyal becerilerinin zayıf olduğunu ve doğru kişiyi seçmekte pek de yetenekli olmadığını düşünüyor ve bu konuda yetkinin kendilerinde olduğuna inanıyor.

Haberin Devamı

Şangaylı ebeveynler, çocuklarının yaşlarını, eğitimlerini, işlerini, maaşlarını, kişiliklerini ve beklentilerini ayrıntılı olarak açıklayan özgeçmiş pankartı hazırlıyor. Karşı taraftan beklentilerin de yazılı olduğu bu pankartta özellikle sessiz, güzel, zengin veya sorumluluk sahibi gibi özellikle aranıyor.

Sebze-meyve gibi evlilik satılıyor Binlerce aile sokakta, şemsiyeyle stant açmışlar

'CİDDİ TOPLUMSAL BİR SORUNUN HABERCİSİ'

Bu pazara giden aileler, genellikle çocuklarının bilgisi dışında bir eş seçme ritüeli düzenliyor. Beğendikleri adayların iletişim bilgilerini çocuklarına götürüyor.

Şangay'da kurulan bu pazar başta sevimli gibi görünse de Sciences Po ve Zhongshan Üniversitesi’nde sosyoloji alanında eğitim almış sosyolog Sun Peidong'e göre ailelerin çocuklarının hayatına bu denli müdahale etmesi dünyanın başka hiçbir yerinde görülmeyen derin ve ciddi bir toplumsal sorunun habercisi. Peidong'e göre ebeveynlerin buraya gelme nedeni yalnızca çocuklarına eş bulmak değil aynı zamanda kendi geleneksel aile yapılarını yaşatmaya çalışma ihtiyacından kaynaklanıyor.

Sebze-meyve gibi evlilik satılıyor Binlerce aile sokakta, şemsiyeyle stant açmışlar

Pazarın kahramanı olan ebeveynler sert Komünist yaşam tarzıyla yetiştikleri için bu kültürü yaşatmak için çocuklarına mutluluk inşa edebilecek yetkiyi kendilerinde görüyorlar. Ebeveynler, çocuklarının kişisel özgeçmişlerini bir şemsiye üzerinde tanıtırken çocuklarının aşkı bulmak için çok meşgul olduğundan endişe ettiklerini söylüyor. Doğru kişiyi bulana kadar pes etmeden pazara gelen ebeveynler maddi zenginlik ve mutluluğun birbirine bağlı olduğunu düşünüyor ve bir eş seçerken ekonomik geliri, ev sahibi olma gibi özellikleri ön planda tutuyor. Peki, siz çocuklarından gizli bir şekilde bu pazara gelen ve onların eşlerini seçen aileler ve 'Evlilik pazarı' hakkında ne düşünüyorsunuz?

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar