26.06.2024 - 12:56 | Son Güncellenme:
Binlerce yıldır hem tıbbi hem de mutfak amaçlı kullanılan sarımsak, içerdiği vitaminler (C ve B6), mineraller (manganez, kalsiyum, fosfor, selenyum) ve güçlü antioksidanlarla bilinir. Sarımsağın keskin aroması ve tadı, yemeklere lezzet katarken, kükürt bileşikleri sayesinde sağlık üzerinde olumlu etkiler sağlar. Eski Mısır, Yunan ve Roma medeniyetlerinde önemli bir besin kaynağı ve şifa verici olarak değerlendirilen sarımsak, günümüzde de pek çok mutfakta ve alternatif tıpta vazgeçilmezdir. Ancak sarımsaklarınız çabuk bozuluyorsa saklama yönteminizi değiştirmeniz gerekebilir. İşte sarımsakları aylarca taze tutan yöntemler...
KABUĞU İLE BİRLİKTE SAKLAYIN
Marthastewart.com'da yer alan içerikte sarımsakların uzun süre nasıl taze bir şekilde muhafaza edilebileceği hakkında detaylı bilgiler yer aldı. Ünlü şef Richard Temples'a göre, sarımsakları muhafaza ederken hatırlamanız gereken ilk şey soyulmadan kabuğu ile birlikte saklamak. İhityaç olduğu halde sarımsaklardan parça parça dişler alınarak kullanılabilir.
New Yorklu sarımsak yetiştiricisi Ed Fraser'a göre sarımsağı demet halinde saklamak gerekiyor. Uzun saplarını bağlayıp veya örerek güneş almayan bir yere asılmasını tavisye ediyor. Gerektiği kadar sarımsaklardan kullanılması gerektiğini ifade eden Fraser mümkünse hava alan yerlerde bırakılması gerektiğini vurguladı.
PLASTİK TORBALARDAN UZAK DURUN
Sarımsakları ne tür bir kapta saklayacağınız konusunda çok fazla endişelenmeyin. Sarımsakları saklamak için özel olarak tasarlanmış pişmiş toprak veya seramik bir kaplar en iyi tercih olacaktır. Kağıt veya file torba, tel sepet veya hava alabilen her türlü kap kullanılabilir. Amaç, havanın dolaşımını teşvik ederek daha uzun süreli koruma sağlamaktır. Plastik torbalar nemi hapsettiği için asla kullanılmaması gereken yöntemler arasında başı çekiyor.
Sarımsaklarınızı tezgahta saklamayı tercih ederseniz pencereden uzakta bir yer bulun. Doğrudan güneş ışığı almıyorsa tezgahın üzerindeki bir kasede durabilir.
Temples, sarımsakların en iyi serin ve kuru ortamlar olacağını vurguladı. Ancak ona göre buzdolabı bu noktada en yanlış çözüm. Buzdolabında muhafaza edilen sarımsaklar birkaç hafta içerisinde filizlenebiliyor. Kiler gibi alanlar sarımsakları muhafaza etmek için en iyi alanlar.
KURUTMA YÖNTEMİNİ DENEYİN
Sarımsakları dilimleyip düşük ısıda fırında veya güneşte kurutarak saklayabilirsiniz; kurutulmuş sarımsaklar, hava geçirmez bir kapta aylarca taze kalabilir.
Sarımsak dişlerini soyup zeytinyağının içine koyarak buzdolabında saklamak da bir diğer yöntemdir; bu yöntemle sarımsaklar hem taze kalır hem de zeytinyağına hoş bir aroma katar, ancak botulizm riski nedeniyle dikkatli olunmalıdır.
Ayrıca, sarımsakları ezip biraz tuz ekleyerek kavanozlarda saklamak tazeliğini korumanın bir yoludur ve sarımsak ezmesini yemeklerinizde pratik bir şekilde kullanabilirsiniz; kavanozun ağzını sıkıca kapatarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Son olarak, sarımsakları soyup tek tek veya ezerek dondurmak da uzun süre taze kalmalarını sağlar ve dondurulmuş sarımsaklar, tadını ve tazeliğini kaybetmeden aylarca saklanabilir.