SağlıkSarı İshal Neden Olur? Bebeklerde Sarı İshal Nedenleri Nelerdir, Nasıl Geçer?

Sarı İshal Neden Olur? Bebeklerde Sarı İshal Nedenleri Nelerdir, Nasıl Geçer?

04.03.2021 - 14:34 | Son Güncellenme:

Bebekler doğduğu ilk andan itibaren anne sütü aldıkları zaman ishal gibi durumlar ile daha az karşılaşılmaktadır. Çünkü anne sütündeki etken maddeler bebeklerin ishale yakalanmasının önüne geçmektedir. Sıklıkla biberon ile beslenmek zorunda kalan çocukların ishale daha sık yakalandığı görülmektedir. Sarı ishal neden olur? Bebeklerde sarı ishal nedenleri nelerdir, nasıl geçer? İşte, tüm detaylar.

Sarı İshal Neden Olur Bebeklerde Sarı İshal Nedenleri Nelerdir, Nasıl Geçer

Dünyadaki çocuklarda ve bebeklerde en çok görülen hastalıklardan biri sarı ishal hastalığıdır. Fakat yeni doğan bebeklerde ishal ile normal dışkılamanın ayırt edilmesi biraz zor olabilmektedir. Yeni doğan bebeklerin dışkıları da yumuşak ve ince olmaktadır. Bu sebeple ishal durumunun ayırt edilmesi güç olur. Ancak bebek normalden daha fazla dışkılıyorsa o zaman ishal durumundan şüphelenilebilir.

Sarı İshal Neden Olur?

Özellikle anne sütü alan bebeklerin dışkıları sarı renk olmaktadır. Bebeklerdeki sarı ishal durumu ön sütün yoğun bir şekilde gelmesinden kaynaklanır. Bununla birlikte dışkının sümüksü bir görünümü de olabilmektedir. Bebeklerde bu şekilde sarı ishal görülmesi ebeveynleri korkutsa da aslında normal bir durumdur. Ancak ishal 3-4 gün kadar devam ederse bir doktora görünmekte fayda vardır.

Bebeklerde Sarı İshal Nedenleri Nelerdir, Nasıl Geçer?

Bebeklerde sarı ishalin pek çok sebebi olabilmektedir. Bunlar;

Haberin Devamı

● Bebeklere temiz içme suyu verilmemesi ishalin en önemli sebeplerinden biridir.
● Bebek anne sütü ile besleniyorsa, annenin beslenme şekli de bebeklerin ishal olmasına sebep olabilmektedir.
● Bebeklerin ishalinde kan varsa ya da dışkısı sümüksü ise o zaman bebekte tifo ya da kolera gibi rahatsızlıklar olabilir.
● Eğer bebeğin dışkısı ishalin yanında çok kötü kokuyorsa o zaman rota virüsü olmuş olabilir.
● Diş çıkarma durumlarında da bebeklerde ishal görülebilmektedir.
● Uzun süreli seyahat durumunda da bebeklerde ishal görülebilmektedir.
● Bebek anne sütünden sonra katı gıda ile beslemeye geçildiğinde de sarı ishal durumu gözlenebilmektedir.
Bebeklerde sarı ishal durumunun görülmesi halinde bir doktora gitmek ve bu hastalığın nedenini tespit etmek gerekmektedir. Doktor kontrolü sonrası reçete edilen ilaçların aksatılmadan kullanılmadı oldukça önemlidir. Çoğu zaman ilaçlar kısa sürede etkisini göstermektedir. Ancak bazen ilaçların etki etmediği durumlar da olabilmektedir.

İlaçlar kullanıldığı halde ishal geçmiyorsa durumun doktora bildirilmesi oldukça önemlidir. Bebeklerde ishal durumunda anne sütünün devam etmesi çok önemlidir. Çünkü bebek ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri bu süt ile almaktadır.

İshal süresi bebekten bebeğe değişmektedir. Ancak bu durumun 2 günden uzun sürmesi çeşitli sıkıntılara yol açabilir. İshalin uzun süre geçmemesi durumunda bebeğin mutlaka bir doktora götürülmesi gerekir.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar