20.03.2021 - 17:31 | Son Güncellenme:
Safra taşının erken dönemde anlaşılamaması durumunda bu taş kanala düşerek ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi ve derhal tedavisine başlanması oldukça önemlidir.
Safra Kesesi Taşının Kanala Düştüğü Nasıl Anlaşılır?
Safra kesesinde taş olması durumunda eğer bu taş kesede kalırsa o zaman herhangi bir belirti göstermeyebilir. Fakat eğer bu taşlar safra kesesinden ilerleyip safra yoluna düşerlerse o zaman daha tehlikeli durumlara yol açabilmektedirler.
Taşın kanala düşmesi durumunda;
-Şiddetli karın ağrısı
-Safra akışı engellendiği için sarılık oluşumu
-İltihap meydana gelmesi gibi sonuçlar doğurabilmektedir.
Safra yolundaki taşlar pankreas kanalını da olumsuz bir şekilde etkileyip kişilerin yaşamını da tehlikeye atabilmektedir. Bazen pankreas bezinin iltihaplanmasına da yol açabilmektedir.
Safra kesesindeki taşların teşhis edilmesinde bazen muayene yeterli olmaz. Teşhisin kesinleşmesi için kan, idrar ve gaita testlerinin yapılması gerekir. Sonrasında ise ultrasonografi yapılması da gerekebilmektedir. Yapılan testler sonucunda kesin bir teşhis konulabilmektedir.
Safra Taşı Kanala Düştükten Sonra Ne Yapılmalı?
Safra kesesinde bulunan taşlar bazen hiç belirti göstermeyebilir. Bu taşların safra kanalına düşmesi ile birlikte hastalarda şiddetli belirtiler görülmeye başlanmaktadır. Belirtiler arasında ise ağrı en belirgin olanıdır.
Ağrı oluşumu çoğunlukla karın bölgesinin sağ üst kısmında meydana gelmektedir. Bazen de sırta ya da sağ omuza vuran ağrılar da görülebilmektedir. Ağrılar çoğunlukla yemek sonrasında başlar. Ağrılara bulantı ve kusma da eşlik edebilmektedir.
Taş kanaldan geçerek bağırsağa düşerse ağrılarda azalmalar görülecektir. Ancak 24 saat geçmesine rağmen ağrıların sürmesi durumunda tıkanıklık durumunun kalıcı olduğu düşünülebilir. Safra kesesindeki taş oluşumlarının en iyi tedavisi safra kesesinin çıkarılması olacaktır. Safra kesesi ameliyatları çoğunlukla karın bölgesine açılan tek bir delikten gerçekleştirilen bir ameliyattır. Hastalar bir gün hastanede kaldıktan sonra ertesi gün taburcu edilmektedir.