11.01.2019 - 14:07 | Son Güncellenme:
Saç nezlesinin ne olduğunu biliyor muydunuz? Saç nezlesi, duş, deniz ve havuz sonrası iyi kurutulmayan saçlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle kadınlar saçlarına kolay şekil verebilmek için temiz saçlara ihtiyaç duyarlar. Dalgalı saçlı kadınlar ise temiz saçlarına köpük ve jöle gibi ürünler kullanarak pratikçe şekil verebilirler. Ama bu durumda saçın tam olarak kurutulmaması, çeşitli sorunlara neden olabilir. Saç nezlesi, bu sorunların en ciddi olanıdır. Peki, saç nezlesi nedir? Saç nezlesi belirtileri nelerdir? Saç nezlesi neden olur? Saç nezlesi kaç gün sürer? Saç nezlesi nasıl geçer? Saç nezlesine ne iyi gelir? Saç nezlesi için hangi doktora gitmek gerekir? İşte tüm bu soruların yanıtlarını sizler için araştırdık...
Saç nezlesi nedir?
Saç nezlesi, duş, deniz ve havuz sonrası iyi kurutulmayan saçlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Sürekli yanma ve batma hissi ile kendini gösteren saç nezlesi, genellikle kadınların yaşadığı bir sağlık sorunudur. Saç nezlesi, kişinin kafa derisinde ağrılı bir hisse neden olan, ağrının kimi zaman kaşıntı ve yanmaya da döndüğü bir hastalıktır. Bu hastalık daha çok kadınlarda görülmektedir.
Saç nezlesi belirtileri nelerdir?
Daha çok saç nezlesi olarak bilinen ancak rapunzel hastalığı ya da prenses hastalığı da denilen bu rahatsızlığın en belirgin özelliklerini sizin için araştırdık.
-Saç derisinde, özellikle kıl köklerinde ağrı ve yanma hissi meydana gelebilir.
-Eğer ilk fark edildiğinde önlem alınmazsa, ileri ki dönemlerde, saç diplerinde yara ve aşırı derecede dökülme ile sonuçlanabilir.
Saç nezlesinin açıklaması iki farklı teoriye göre açıklanmıştır:
Birincisi: Saç derisindeki kıl foliküllerini beynin sinir sistemine bağlayan sinirler, folikül üzerinde kıl kalmayınca beyne acı mesajı gönderir. Bu durum fantom ekstremite ağrısındaki gibi gerçekleşmektedir. Yani vücuttan kesilen veya olmayan bir organda hissedilen ağrıya benzer şekildedir.
İkincisi: Bu hastalığa yakalanan insanların saç derileri aşırı hassas sinirlere sahiptir. Uzun saçlar sıkıca ve uzun süre boyunca toplu kaldığı zaman bu hassasiyet yükselir. Saç kökleriyle derisinin yeterli miktarda hava alamaması adına da at kuyruğu sendromu da denen bir problem oluşmaktadır. Yapılan araştırmalar, bu problemin saç kaybı ile yakından ilişkili olduğu sonucunu vermektedir. Buna karşın hangisinin bir diğerine neden olduğu konusunda bir kesinlik bulunamamıştır.
Saç nezlesi neden olur?
-Saç derisinde iğnelenme, yoğun kaşıntı, yanma ve ağrı hissi uyandıran rahatsızlığın başlıca nedeninin, saçların uzun süre sıkıca toplu tutulması görülüyor. Yukarıdan aşağıya doğru sıkıca bağlı tutulan saç, saç köklerinin ve derinin hava almasını zorlaştırıyor, derinin çekilmesine yol açıyor, saç köklerini zorluyor ve kopmalara, dökülmelere sebep oluyor.
-Diğer nedeni ise, özellikle uzun saçların yıkandıktan sonra iyice kurutulmamasıdır. Soğuk havalarda ve rüzgarda zarar görme riski artan saç kökleri, kurutulmayıp ıslak bırakıldığında gücünü yitirerek kaşıntıya ve dökülmeye sebep olabiliyor.
-Saçların fön vb. uygulamalara maruz kalması saç nezlesine neden olabilir. Özellikle saç şekillendiricilerinin yoğun olarak saça uygulanması da saç nezlesini tetikliyor. Fön, sıcak havanın deriyi tahriş etmesine, kozmetik ürünler ise derinin soğuk kalmasına neden oluyor. Aynı şekilde, saçları bazı boyalara alerjik olan insanlar da saç nezlesinden şikayetçi olabiliyor.
-Düzensiz beslenme ile vitamin ve protein eksikliği de saç sağlığıyla ilgilidir. Özellikle D vitamininin eksikliği, saçları güçsüzleştirerek saç nezlesinin önünü açıyor.
-Doğrudan ilişkisi kanıtlanmamış olsa da, saç nezlesinin depresyon, stres, obsesif kompülsif bozukluk ve endişe gibi psikosomatik nedenlerle de ortaya çıktığına dair bir görüş bulunuyor.
Saç nezlesi kaç gün sürer?
Eğer hastalık ciddi bir boyuta gelirse mutlaka tedavi yöntemini uygulamak gerekir. Saç nezlesi 1 hafta sürebilir ancak 1 aydan fazla ise bu durumda dikkatli olmak gerekir.
Saç nezlesine ne iyi gelir?
Saç nezlesine yakalanma ihtimalini en aza düşürmek için; banyodan sonra saçların özenle kurutulması ve banyodan hemen sonra dışarı çıkılmaması gerekir. Saç diplerini çok gerecek saç modelleri ise saç nezlesi olmak istemeyen kadınların kaçınmaları gereken modellerdir.
Saç nezlesi nasıl geçer? Saç nezlesi için hangi doktora başvurmak gerekir?
Bu hastalığın maalesef net ve belirli bir tedavisi bulunmamaktadır. O yüzden, öncelikle rahatsızlığa neden olan durumlar belirlenip ortadan kaldırılmalıdır. Sorun yine de devam ederse, uzmanlık alanı dermatoloji olan bir doktora başvurmak gerekir. Genellikle semptomlar kişiden kişiye farklılık göstereceğinden, rahatsızlığın ortadan kaldırılma yöntemi de kişiye özel olacaktır. Ancak özellikle bu maddelere dikkat etmek gerekir:
-Düzenli beslenmeye dikkat edilmelidir. Yumurta, balık, et, süt gibi protein ve vitamin zengini besinler tüketilerek saçın daha güçlü olmasına yardımcı olunmalıdır.
-Sert ve hızlı diyetlerden kaçınılmalıdır.
-Stresten uzak durulmalıdır.
-Hormonal problemler de saç sağlığını etkiler. Vücudun yaşadığı hormonal dengesizliklikler doktor yardımıyla giderilmelidir.
-Saç bakımı mümkün olduğunca organik ürünlerle ve özenli şekilde gerçekleştirilmelidir. Başta jöle olmak üzere, kozmetik ürünler aşırı dozda ve çok sık kullanılmamalıdır. Saçlar belirli aralıklarla doğal haline bırakılmalıdır.
-Saçların kurumasını engelleyecek, nemlendirici nitelikte şampuanlar tercih edilmelidir.
-Çok sıcak veya çok soğuk suyla duş alınmamalıdır. Saç derisi için ılık su idealdir.
-Saçlar yıkandıktan sonra muhakkak havluyla kurulanmalı, ardından da ısısı yüksek olmayan bir saç kurutma makinesiyle kurutulmalıdır.
-Duş alındıktan sonra 2-3 saat kadar süreyle dışarıya çıkılmamalıdır. Buna özellikle soğuk havalarda daha çok dikkat edilmelidir. Eğer mutlaka dışarı çıkılacaksa, saçların kuru olduğundan emin olunmalıdır.
-Saç derisini zorlayacak ve sıkacak saç modelleri kullanılmamalı, saçlar sıkı bir şekilde toplanmamalıdır.
-Saç derisine belli aralıklarla yumuşak bir şekilde masaj yapılması fayda olacaktır.
Tüm bunların dışında mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir.