24.04.2021 - 15:54 | Son Güncellenme:
Respiratuar Dister Sendromu doğum sonrasında ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu sendrom yeni doğmuş bebeklerde sıklıkla ortaya çıkabilir. Bu sendromda erken tanı ve erken teşhis çok önemlidir.
Respiratuvar Distres Sendromu (RDS) Nedir?
Sürfaktan eksikliği nedeni ile ortaya çıkan bir tür sendromdur. Kısaca RDS olarak da adlandırılmaktadır. Bu hastalığın tedavisinde erken tanı ve erken teşhis son derecede önemlidir.
Respiratuvar Distres Sendromu Neden Olur?
1) Sezaryan Doğum
Sezaryan doğumda RDS ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı doktorlar tarafından normal doğum daha sıklıkla önerilir. Sezaryan doğumdan kaynaklı olarak RDS bulguları nüksedebilir.
2) Hipotermi
Hipotermi nedeni ile de yine bebek de ortaya çıkan RDS bulguları vardır. Yapılan araştırmalar neticesinde hipotermi geçiren bazı bebeklerde nadiren de olarak Respiratuvar Distress Sendromu gelişebilmektedir.
3) Diyabet
Diyabet eğer anne de söz konusu ise bebekte de Respiratuvar Distres Sendromu ortaya çıkabilir.
RDS Tedavisi Nasıl Yapılır?
1) Surfaktan Tedavisi
Surfaktan eksikliğinden kaynaklanan bir tür hastalık olan RDS tedavisinde ilk olarak surfaktan takviyesi yapılır. Bebeğe yeterli derecede surfaktan maddesi verilerek hastalığın belirtileri azaltılır. Surfaktan tedavisi için önemli olan detay ise erken tanıdır.
2) CPAP
Bir diğer tedavi ise CPAP tedavisidir. CPAP tedavisinde de yine erken tanı önemlidir. Bebeğe CPAP tedavisi yapılarak RDS tedavisi uygulanmış olur.