18.09.2018 - 15:20 | Son Güncellenme:
Rahim kanseri; rahimdeki normal hücrelerin kontrol dışı anormal hücrelere dönüşmesi sonucu oluşur. Rahim gebelik geliştiğinde bebeği taşıyan bayan vücudunun bir parçasıdır. Rahim ince bir iç tabaka ve kalın bir dış tabakaya sahiptir. Farklı tip rahim kanserleri vardır ama rahim kanserlerinin çoğu ince iç tabakadan başlar. Rahim kanserleri herhangi bir yaşta meydana gelebilir. Ama en yaygın menapoza giren bayanlarda görülür. Menapoz kadın hayatında adet dönemlerinin bittiği zaman başlar.
RAHİM KANSERİ ŞİKAYETLERİ NELERDİR?
En sık rastlanılan belirti anormal vajinal kanamadır. Aşağıdaki vajinal kanama şekilleri anormal olarak kabul edilir:
Adet dönemleri dışında kanama
Beklenenden daha şiddetli adet kanaması
Menapoza girmiş bir kadında herhangi bir dönemde vajinal kanama
NASIL TANI KONULUR?
Eğer anormal vajinal kanamanız varsa rahim kanserinin kontrolü için doktorunuz biyopsi olarak adlandırılan bir test isteyebilir.
Menapoza girmiş kadınlarda rahim kanserinin kontrolü için ultrason olarak adlandırılan bir görüntüleme yöntemi de uygulanır. Bu test rahim duvarının kalınlığı ölçülür.
RAHİM KANSERİ TEDAVİSİ NEDİR?
Rahim kanseri tanısı koyulmuş kadınlarının çoğunun rahim, yumurtalıkları ve rahimle yumurtalıklarını bağlayan tüpleri alınır. Bu ameliyat ''histerektomi ''olarak adlandırılır. Ameliyat esnasında doktorunuz kanserin yayılımı değerlendirmek için rahim çevresindeki organları da kontrol edecektir. Ameliyat kanseri ortadan kaldırırsa bazı hastalar ameliyattan sonra başka tedavilere ihtiyaç duymazlar. Ancak diğer hastaların aşağıdakilerden biri veya her ikisi ile daha ileri tedaviye ihtiyacı olabilir:
-Radyasyon Terapisi: Radyasyon kanser hücrelerini öldürür. Radyasyon vücudun dışındaki bir makineden verilebilir. Ya da doktorunuz direk radyasyon kaynağını vajinaya yerleştirebilir.
-Kemoterapi: Kemoterapi kanser hücrelerini öldüren ya da büyümelerini durduran ilaçların tıbbi ismidir.
TEDAVİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Tedavi sonrası kanserin tekrarlayıp tekrarlamadığını değerlendirmek için sık sık kontrol edileceksiniz. Bu takipler esnasında muayene ve pap testi uygulanacak. Pap testinde rahim ağzından hücreler küçük bir fırça yardımı ile toplanır. Takiplerde yapılan diğer testler röntgen olarak adlandırılan görüntüleme testleri ve kan testleridir.
Anormal vajinal kanama, karın ağrısı ya da geçmeyen öksürük gibi belirtileri takip etmeniz önemlidir. Bu belirtilerin olması halinde mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir.