Önemsemek Zorundayız: Teknoloji

Sanırım çocuklar ve teknoloji ile ilgili çalışmalar yaparken sadece araştırmalar, makaleler, tezler, kitaplar, seminerler değil; bütün bunlarla birlikte bir de onların arasında gerçekten teknoloji ve daha bir sürü şeyin edindiği yeri ve anlamlarını gözlemleme imkanım olduğu için çok şanslıyım. Çocukları anlamak için onlarla yaşamak, onlar gibi düşünmeyi, bakmayı, görmeyi, onlar gibi hissetmeyi öğrenmek lazım. Yeri geldiğinde çocukla çocuk olabilmek lazım.

Bu haftaki grupla psikolojik danışma oturumumdan kısacık bir kesit paylaşmak istiyorum. Grubumuz 13-14 yaşlarında, kız ve erkek üyelerden oluşmakta. Grubumuzun amacı ve bir araya geliş sebepleri konumuzdan çok bağımsız fakat her oturumumuzu sonlandırırken bazı grupla psikolojik danışma alıştırma ve etkinlikleri yapıyoruz. Bu hafta ise kısaca grup lideri olarak birbirlerini daha iyi tanımak adına bir soru sormalarını ve her bir üyenin bu soruyu içtenlikle cevaplamasını istemiştim grup üyelerinden.

Haberin Devamı

Ve şu soru geldi: “Birini seçmek zorunda olsaydın ve diğerini hayatından tamamen çıkarmak zorunda olsaydın hangisini seçerdin; internet mi arkadaşlık mı?”bu benim için inanılmaz bir andı; çocuk, ergen, gelişim psikolojisi, teknoloji tarihi, teknolojinin insanlar üzerindeki etkisi, tez araştırmalarım, okuduklarım, seyrettiklerim, dinlediklerim, gözlemlediklerim ve benzeri konuyla ilgili edindiğim tüm donanım için kendiliğinden oluşmuş, doğal bir deney çalışmasının içinde buldum bir anda kendimi.

Ve en az soru kadar beni heyecanlandıran bir diğer önemli nokta ise soruya verilecek yanıtlardı ki bu sefer daha heyecanlıydım. Kafamdan sorular, ihtimaller, istatistikler geçiyordu ve grup üyeleri birer birer yanıtlamaya başladılar. Şu an sen verilen yanıtlar hakkında ne düşünüyorsun bilemiyorum ne yazık ki ama bence bu sorunun sorulmuş olması bile çocuk ve teknoloji hakkında insanlığın daha çok donanıma ihtiyacı olduğunun bir kanıtı bence. Ve bilim muazzam bir şey; daha çok araştırmaya, gözleme, veriye, bilgiye ihtiyacımız var. Daha yüksek sesle konuşmalı ve paylaşmalıyız. Sen ne düşünüyorsun bilmiyorum ama bu soru bir psikolojik danışman olmaktan önce bir arkadaş bir insan olan Gizem’i teknolojinin zararları konusunda ürpertmeye yetiyor.

Haberin Devamı

Verilen yanıtlar hakkında ilgini yeterince çektiğime inanarak artık paylaşıyorum. Gruptaki 12 üyenin 7 tanesi (4 erkek – 3 kız) internet derken 6 tanesi (3 erkek – 3 kız) arkadaşlık dedi. Tabi sadece internet veya arkadaşlık demediler, yorumladılar da. Üstelik öyle vurucu yorumlar geldi ki her biri üzerine bir araştırma yapılabilir ve makale yazılabilir.

Önemsemek zorundayız. Ruh sağlığı profesyoneli, ebeveyn, eğitimci, mühendis, reklamcı, iletişimci, çocukların severek takip ettiği bir sosyal medya fenomeni… çocuk ve teknoloji ortak temasında buluşan her kim olursak olalım önemsemek ve dikkat etmek zorundayız. Dünya değişiyor, teknoloji hızla gelişiyor, insan artısıyla eksisiyle evriliyor, hiç durmadan.

Ve biz insanlar, kesinlikle hiç durmadan teknolojiden faydalanmalıyız tıpkı hiç durmadan teknolojinin zararlarından çocuklarımızı korumamız gerektiği gibi.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili çocuklarla deneyimlediklerinizi benimle paylaşabilirsiniz.

Sevgiyle..

Psk. Dan. Gizem KOLÇAK

@pskdangizemkolcak

@gizemkolcak