Çocukların kelime repertuarları yetişkinler kadar zengin değildir. Bu nedenle kendilerini oyun ve oyuncaklar üzerinden anlatırlar. Oyun terapisinde terapist araç olarak çocuğun kendini en kolay şekilde dışa vurum tarzı olan oyunu ve oyuncakları kullanır. Oyun terapisinde, çocuk ile terapötik ilişki kurmak, oyun yardımıyla çocuğun iç dünyasını anlamak, oyun üzerinden kendisini ifade etmesine yardım etmek ve çocuğun olayları anlaması, sorun yaşadığı durum ile baş etme becerilerini geliştirmesi ve olumlu benlik algısının gelişimine yardımcı olmak hedeflenir.
Oyun terapisinin güvenli ortamında çocuk olumlu ve olumsuz durumları bir arada yaşayarak öğrenir. Aynı zamanda duygu ve bilişleri de yaşantısal olarak da gelişmiş olur. Gerçek hayatta kontrol edilemeyen durumların oyun terapisinde sembolik yansımalarla birlikte kontrollü olarak yaşanıyor olması oyun terapisinin bir diğer önemli fonksiyonudur. Oyun Terapisi birçok problemin çözümünde kullanılır. Çocuklar için kullanılan bu terapi yöntemini 3-9 yaş aralığında ki çocuklar için uygulamaktayım.
• Oyun terapisi süresi 45 ile 55 dk aralığındadır. Oyun terapisi seansları, her çocuğun iyileşme sürecine göre değişiklik göstermektedir.
• Psikolog tek çocuk ile oyun terapisini gerçekleştirir.
• Aileye çocuklarının iyileşme sürecine katkıda bulunacak ve terapi dışındaki ortamlarda uygulayabilecekleri önerilerde bulunmak üzere, ailenin yalnızken (çocuk olmadan) geleceği seansları uygun gördüğünde düzenler.
Dikkat edilmesi gerekenler;
• Çocuk seansa getirilirken, ‘’Bugün seninle bir oyun ablasına (veya abisine) gideceğiz ve o senin duygularını anlamana yardımcı olacak.’’ Şeklinde bilgi verilmesi yeterlidir.
• Çocuk seanstan çıktıktan sonra, oyun terapisinde ne yaptığı, nasıl geçtiği gibi yönlendirici ve sorgulayıcı sorular sorulmamalıdır. Çocuk kendi anlatırsa anlattığı yere kadar dinlenmelidir.
• Çocuk ile ilgili sorularınız olduğunda terapistiniz ile çocuğun yanında görüşülmemelidir.
• Aile görüşmeleri sonrası verilen yönergeler eksiksiz şekilde uygulanmalıdır.
Şimdiden çocuğunuz için göstermiş olduğunuz, ilginize ve emeğinize teşekkür ederim.
Psikolog & Aile Danışmanı
Merve Savaşkan