Sağlıklı BeslenmeProtein eksikliği ve öneriler

Protein eksikliği ve öneriler

06.06.2013 - 14:54 | Son Güncellenme:

Proteinler hayati önem taşıyan maddelerdir. Protein eksikliği ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmesi gerekir.

Protein eksikliği ve öneriler

Protein neden çok önemli?

Protein vücut yapısı için çok önemlidir. Kaslar, dokular, iç organlar, kan hücreleri, savunma mekanizmaları, saç, tırnak ve deri hücrelerinin yapısında yer alır.

Besinlerden alınan proteinler bağırsaklara aminoasit olarak ulaştırılır. Aminoasitler karaciğere ulaşır ve vücudun ihtiyaç duyduğu proteine dönüştürülür. Bazı aminoasitler vücutta üretilebilirken bazıları besinler yoluyla alınmalıdır. Bunlar hayvansal gıdalardan alınan proteinlerdir.
Proteinler önemli maddelerin taşınmasını da sağlar. İyonlar ve besin maddelerinin hücrelere ve hücrelerden dışarı taşınmasını sağlar. Proteinler vücudumuzu korur ve bağışıklık sistemi için önemlidir.

Protein genç ve güzel görünmemizi de sağlar. Deri hücrelerinin yenilenmesinde etkin rol oynar.

Protein eksikliği nasıl anlaşılır?

30 yaşından önce görülen güçsüz kaslar, sarkıklık ve yüzdeki kırışıklıklar protein sorunlarına işaret eder. Düzenli spor yapıyor ancak protein almıyorsanız protein eksikliği söz konusu olabilir. Protein eksikliği durumunda metabolizma yavaşlar, hormon ve enzim aktivitesi kısıtlanır ve sonucunda kas erimesi ve şişmanlama söz konusu olabilir.

Bağışıklık sistemindeki sorunların habercileri sık hastalanmak, alerjiler ve soğuk algınlığıdır. Bunlar protein eksikliğinin belirtileri olabilir. Zira vücudun savunma mekanizmasının temel taşlarından biri de proteindir.

Protein eksikliğine karşı öneriler

Çok et yemeniz yeteri kadar protein aldığınızı göstermez. Kaliteli protein almaya özen gösterin. En iyi protein kaynakları tavuk, tavşan, hindi etleri ve yumurtadır.

Yağ, protein emilimini azaltır. Yağlı protein kaynaklarından ziyade bu saydıklarımızı tercih edin. Buharda ve fırında pişirmek en çok önerilen et pişirme yöntemleridir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar