Araştırmanın veri değerlendirmesini ve saha çalışmasını yürüten CBÜ Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Talha Müezzinoğlu, bor mineralinin olduğu bölgelerde, mineralin su ve besin maddeleriyle farkında olmadan vücuda alınmasıyla bölgedeki prostat kanserli oranının düştüğünü saptadıklarını açıkladı.
Bor mineralinin tıbbi tedavilerde kullanılabilirliğini araştırmak için 3 üniversite bir araya geldi. Araştırmaya ODTÜ Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Ataman ve ekibi, Van 100'üncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Korkmaz ve CBÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Talha Müezzinoğlu ile ekibi katıldı. 'Bor Mineralinin Erkek Fertilitesi (üreme) ve Prostat Kanserine Etkisinin Belirlenmesi’ çalışması kapsamında bor minerali rezervinin bol olduğu bölgelerde ön saha çalışması ve tıbbi testler yapıldı.
Bor madeninin bol olduğu Balıkesir'in Bigadiç İlçesi ve köylerinde yaşayanlardan kan örnekleri alındı. Zengin bor kaynaklarının bulunduğu bölgede prostat kanserinin görülme oranı diğer yerlere göre düşük çıktı.
En iyi klinik çalışma ödülüBor mineralinin kanser hastalığı üzerindeki etkisinin araştırılması bilim çevrelerinin de dikkatini çekti. Ankara’da düzenlenen 8'inci Üronkoloji Kongresi'nde 'Bor Mineralinin Erkek Fertilitesi (üreme) ve Prostat Kanserine Etkisinin Belirlenmesi Çalışması’ en iyi klinik çalışması ödülünü aldı. Bor Araştırma Enstitüsü de (BOREN) yaptığı açıklamada çalışmayı destekleyeceğini bildirdi.
Bor olan yerde prostat kanseri daha az
Saha araştırmasında Bigadiç İlçesi ve köylerinde testler yapıldığını belirten Doç. Dr. Talha Müezzinoğlu, testlerin ilk sonuçlarında bölgede prostat kanseri görülme oranının düşük çıktığını belirterek şunları söyledi: “Bol miktarda bor madeninin yer aldığı bu bölgemizde bu maden doğal olarak yeraltı sularına, dolayısıyla
sebze ve meyvelere kolaylıkla karışıyor. Biz de bu bölgede prostat kanserinin daha mı çok, daha mı az olduğunu araştırıyoruz. Bölgede kanser hastalığının görülme hızını belirlemeye çalışıyoruz. Bu kapsamda bölgede yaşayanlardan kan örnekleri alındı, köylülere prostat kanserini araştıran PSA testi ve biyopsi yapıldı. Alınan sonuçlara göre bölgede prostat kanserine daha az rastlandığını tespit ettik. Bunun üzerine iki yeni araştırma daha başlatıldı. Yeni araştırmalarda gelişmiş moleküler deney laboratuvarı olduğu için Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi ekibi ile ODTÜ Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Ataman ve ekibi görev alacak. Bu araştırmalarda da iyi huylu prostat hastalığının tedavisinde bor mineralinin etkisi araştırılacak.'' Yyeraltı kaynaklarının daha iyi incelenmesi gerektiğini söyleyen Doç Dr. Talha Müezzinoğlu, “Yeraltı zenginliği açısından dünyada ilk sıralarda görünen ülkemizde bu tür çalışmaların desteklenmesi gerekir. Dünyadaki bor rezervinin önemli kısmının ülkemizde olduğunu dikkate alırsak bu çalışmanın önemini daha iyi anlayabiliriz'' diye konuştu.