05.04.2018 - 16:05 | Son Güncellenme:
Prostat hastalığı nedir, prostat neden olur, prostat kanseri belirtileri nelerdir gibi soruların cevapları son derece önemlidir. prostat hastalığı erkeklerde 40lı yaşlar sonrasında görülmeye başlar. Prostat hastalıkları genellikle ilk başlarda belirti vermez ve sinsi bir şekilde ilerler. sinsi ilerleyen bir hastalık olan prostat hastalığına karşı muhakak önlemler alınmalıdır. Herhangi bir belirtiye rastlamadan 40 ve 50 yaş arası erkeklerin yılda bir kere psa testleri yaptırmaları ve bir üroloji doktoruna görünmeleri gerekir.
Prostat hastalığı nedir, prostat neden olur, prostat kanseri belirtileri nelerdir gibi soruların cevapları haberimizde...
Prostat, bir ping-pong topu boyu büyüklüğünde yumuşak bir bezdir. Prostat üreme için son derece önemlidir. Çünkü prostat testislerden sperm ile karışan seminal sıvı sağlar. Seminal sıvı spermin seyahat etmesine ve hayatta kalmasına yardımcı olmaktadır.
Erkek sağlığı için son derece önemli olan prostat ile alakalı tüm bilinmeyenleri sizler için araştırıp bir araya getirdik.
Prostat nedir?
Prostat, mesane ve penis arasında yer alan ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Prostat rektumun hemen önündedir. Üretra, idrarın vücuttan dışarı akmasına izin vererek, mesaneden penise kadar prostatın merkezinden geçer.
Prostat, spermi besleyen ve koruyan sıvıyı salgılar. Boşalma sırasında, prostat bu sıvıyı üretraya sıkıştırır ve sperm olarak sperm ile dışarı atılır.
Prostat hastalığı türleri
Prostatit : Prostatın iltihaplanmasına prostatit denmektedir. Prostatit bazen enfeksiyondan kaynaklanır. Bazı durumlarda, prostatit hastalığı antibiyotiklerle tedavi edilir.
Büyümüş prostat : Benign prostat hipertrofisi veya BPH olarak adlandırılan prostat büyümesi, 50 yaşın üzerindeki tüm erkekleri etkiler. Zor idrara çıkma semptomları yaşla birlikte artma eğilimindedir. İlaçlar veya cerrahi BPH'yi tedavi edebilir.
Prostat kanseri : prostat kanseri cilt kanserinden sonra erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Ancak 35 erkekten sadece biri prostat kanserinden ölmektedir. Prostat kanserini tedavi etmek için cerrahi, radyasyon, hormon tedavisi ve kemoterapi kullanılabilir. Bazı erkekler, bekleyerek tedaviyi geciktirebilir bu durumda tedavi şansı en aza iner.
Prostat neden olur?
Normalde bir cevizin büyüklüğünde olan prostat , mesane altındaki kasık kemiği ve rektum arasındaki üretra etrafına sarılır. Prostat büyümesinin erken evresinde, mesane kası daha fazla kalınlaşır ve daha güçlü bir şekilde daralarak daralmış üretra yoluyla idrarı zorlar. Sonuç olarak, mesane kası daha duyarlı hale gelir ve daha sık ve daha aniden idrar yapma ihtiyacı ortaya çıkar.
Prostat, hücre sayısındaki artışa bağlı olarak büyür Bununla birlikte, bu artışın kesin nedeni bilinmemektedir. Androjenler (erkek hormonları), östrojenler ve büyüme faktörleri ve diğer hücre sinyal yolları (hücre-hücre iletişimi) gibi çeşitli faktörler prostat büyümesinde söz konusu olabilir.
Prostat büyüdükçe ve üretra daha fazla sıkıldığı için mesane problemi tam olarak telafi edemeyebilir . Bazı durumlarda, prostat büyümesinden kaynaklanan tıkanıklık, idrarın durgunlaşmasına ve tekrarlanmasına neden olabilir, bu da tekrarlanan idrar yolu enfeksiyonlarına , mesane taşlarına, mesane divertiküllerine (mesanenin içindeki torba oluşmasına) neden olabilir ve yavaş yavaş mesane veya böbrek hasarıyla sonuçlanabilir. Acil ani drenaj gerektiren ağrılı bir tıbbi bir girişime ihtiyaç duyulabilir.
Prostat kanseri belirtileri nelerdir?
Çoğu durumda, prostat kanseri belirtileri hastalığın erken aşamalarında belirgin değildir. Prostat kanserinin semptomları her erkek için farklı olabilir ve bu semptomlardan herhangi biri başka koşullardan kaynaklanabilir. Sonuç olarak, dijital rektal muayeneler (DRE) ve prostat spesifik androjen (PSA) testleri şeklinde rutin taramalar önemlidir.
Amerikan Kanser Derneği, erkeklerin 50 yaşından başlayarak prostat kanseri için test edilip edilmeyeceği konusunda doktorlarıyla bilinçli bir karar vermelerini tavsiye etmektedir. Prostat kanseri için bir veya daha fazla risk faktörüne sahip olan erkekler, daha önce rutin taramaya başlayıp başlamayacakları konusunda doktorlarına danışmalıdırlar.
Ancak prostat kanseri şüphesi duyuyorsanız ve prostat kanseri belirtilerini merak ediyorsanız aşağıda vermiş olduğumuz prostat kanseri belirtilerini inceleyebilirsiniz.
İdrar yolunda değişiklikler meydana gelmeye başladıysa bu durum başka bir sağlık sorunu ile alakalı olabilir. Ancak prostat kanseri sorununa da işaret ediyor olabilir.
Prostat kanseri belirtilerini genel olarak sıralamak gerekirse şu şekilde belirtebiliriz:
1-İdrar yaparken veya boşalma sırasında meydana gelen güçlük
2- İdrar yaparken kesik kesik ve zayıf akması
3- Mesanenin dolu olduğu hissi
4- Özellikle geceleri daha sık idrara çıkma ihtiyacı
5- İdrar sızıntısı
6- İdrarda kan
Prostat kanseri lokal olarak ilerlemişse, vücudun diğer bölgelerine sıçramışsa eğer ileri evre prostat kanseri olarak adlandırılır. Bu şekilde ayrılan prostat kanseri çeşitli belirtiler vermektedir.
1- Sırt ağrısı, kalça ağrısı veya pelvis ağrısı
2- Ereksiyon olma sorunı-u
3- İdrarda meni veya kan
4- Açıklanamayan kilo kaybı.
Bu belirtiler prostat kanseri, diyabet hastalığı veya bir takım ilaçların kullanımından da kaynaklanabilir. Ancak yine de bu belirtileri dikkate almalı, muhakkak uzman bir doktordan görüş almanız gerekmektedir.
Doktorlar prostat kanserini ortaya çıkarabilmek için hangi testleri kullanılırlar?
Dijital rektal muayene (DRE) : Doktorlar bu testte eldivenli bir şekilde rektuma elini sokarlar. Bu şekilde prostatta gelişen nodülleri ve prostatit hastalığını saptamış olurlar.
(PSA) : Prostat, PSA adı verilen ve bir kan testi prostat kanseri olup olmadığınızı anlayabilirler. PSA yüksekse, prostat kanseri daha olasıdır, ancak genişlemiş bir prostat da yüksek bir PSA'ya neden olabilir.
Prostat ultrasonu: Prostatın yakınına getirerek rektuma bir ultrason probu yerleştirilir. Ultrasonla genellikle prostat kanserini test etmek için biyopsi ile yapılır.
Prostat biyopsisi: Prostat kanserini kontrol etmek için doku çıkarmak için prostat içine bir iğne yerleştirilir. Bu genellikle rektum ile yapılır.
Büyümüş prostat için doğal tedavi yöntemleri var mıdır?
Bazı önlemler, prostat büyümesi ve komplikasyonlarının semptomlarının kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir.
Ancak idrara çıkma ihtiyacı hissettiğinizde bu durumu gerçekleştirmeyi ihmal etmeyin. İdrarı hissettiğiniz anda idrar yapın ve mesaneyi tamamen boşaltın. Bu önlem prostat kanserini engelleyen en önemli yöntemdir.