SağlıkProstat Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır? Açık Ve Kapalı Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Prostat Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır? Açık Ve Kapalı Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?

16.03.2021 - 15:05 | Son Güncellenme:

Prostat, yetişkin erkeklerde sık sık görülebilen bir durumdur. Prostat denen bez, sperm hücrelerini besler ve spermi korur. Yaklaşık 30 gram ağırlığındadır ve erkek üreme sağlığı için önemli bir etkendir. Prostat, boşalma sırasında büzülür ve sıvıyı üretranın içine çeker. Sizlere prostat kanseri hangi durumlarda olur, açık ve kapalı prostat ameliyatı nelerdir gibi bilgileri derledik.

Prostat Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır Açık Ve Kapalı Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır

Prostat kanseri, erkeklere özgü olan bir kanser türü olup kansere bağlı ölümlerde ikinci sırada yer almaktadır. Bu kanser, prostat hücrelerinin anormal seyir göstermesi durumunda ortaya çıkan bir durumdur. 

Haberin Devamı

 Açık Prostat Kanseri Ameliyatı

 Bu işlem belden uyuşturma ile başlar. Açık prostat kanseri ameliyatına 3 üroloji uzmanının birlikte yaptığı ameliyattır. Ameliyatta prostat ve mesaneye ulaşmak için penis köküne 10-12 cm arasında değişen bir kesi yapılır. Prostatı saran yapılar açılır ve idrar tutmaya yarayan kas lifleri prostat üzerinden ayrılır. Penis kökünden gelen venler kesilip bağlanır. Salgı bezleri, prostattan ve prostat çevresindeki sinirlerden sıyrılır. Son olarak prostat, idrar torbasından boyun kısmı korunacak şekilde alınır. İdrar kanal ve torba 6 dikiş atılarak tutturulur.

 Açık Prostat Kanser Ameliyatı Ne Kadar Sürer ve Sonrası Nasıldır?

 Bu ameliyat sonrası 3 ila 5. gün arasında dren alınır ve alındıktan sonra hasta taburcu edilir. İdrar kanalı ve idrar torbası arasındaki yol iyileştiği takdirde ameliyat sonrası 12ila 14. gün sonunda sonda alınır. Bu ameliyat yaklaşık olarak2-3 saat arasında süren bir ameliyattır. Robotik cerrahi ile uygulanan ameliyatlar bu süreye göre daha kısadır. Günlük hayata ameliyattan 4-6 gün sonra dönülür. Dikişler 7-8 gün sonra alınır. Ameliyat sonrası 2 ay geçen sürede idrar yaparken yanma ve ağrı hissedilebilir. Ameliyattan 3 ay sonra kişi normal hayatına devam eder ve idrar kaçırma şikayeti azalmış olur.

Haberin Devamı

 Kapalı Prostat Ameliyatı

 Robotik yardımcı olan bir ameliyat türüdür. Bu ameliyatta uygulanan sistem cerrahların gelişen görme, kontrol ve duyarlılığıyla prostat üzerinde çalışmasına olanak tanımaktadır. Bu sistem, prostat ve etrafındaki dokuları titizlikle alınması işlemidir. Bu ameliyat hastanın karnında yer alan birkaç kesiden yapılır. Bu ameliyat sırasında dokuları, hassas yapıları daha iyi görüntülemek için üç boyutlu bir endoskop kullanılır. Bu hayati önem taşır. Cerrah bilgisayar konsoluna oturur ve ameliyat cerrahın elleri hastadaki vücut boşluklarına değmeyecek şekilde gerçekleşir.

 Kapalı Prostat Ameliyat Sonrası 

 Bu ameliyat sonrasında bazı yan etkiler gözlenebilir. İdrar tutamama ve iktidarsızlık bu yan etkilerdendir. İktidarsız problemi ameliyat sırasında değinilen sinir uçları ile bağlantılı olabilir. Bir diğeri üriner inkontinans yani idrar tutamama ise zamanla geçen bir durumdur. Ameliyat sonrasında sonda 2-3 gün takılı kalır. Bu ameliyatın süresi ise yaklaşık 1 saattir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar