Tüberöz Tübüler Meme Deformitesi
Tüberöz meme toplumda tabu olarak görülen konulardan birisi. Ancak hem kadınlarda hem de erkeklerde meme gelişim sürecinde meydana gelen asimetriler ve şekil bozuklukları doğru cerrahi müdahale ile ortadan kaldırılabiliyor. Halk arasında keçi memesi olarak da adlandırılan tüberöz meme, konik meme, tübüler meme ya da hipoplastik meme gibi isimleri olan bu gelişim bozukluğu birbirinden ayrık ve asimetrik memeler (göğüsler), meme tabanının darlığı, meme başı çevresinin geniş olması, meme alt kıvrımının yüksek olması ve meme dokusunun meme başından dışarı doğru fıtıklaşması ile oluşan doğumsal deformitelerin genel adı olarak ifade edilebilir. Söz konusu doğumsal deformiteleri ortadan kaldırmak ve kişinin ideal görünümüne kavuşmasını sağlamak için yapılan estetik cerrahi operasyona da tüberöz meme ameliyatı ya da tübüler meme ameliyatı adı verilir.
Tüberöz Meme Neden Oluşur?
Tüberöz meme anomalisinin neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Gebelik döneminde fetüsün meme gelişim aşamasında duraksamaya yol açan genetik kodlama hatası sebebiyle tüberöz meme olarak adlandırılan doğumsal deformitenin meydana geldiği görüşü tıp dünyasında ağırlıklı olarak desteklenmektedir.
Tüberöz meme, bebeklerde meme dokusunun gelişim döneminde normal şekilde gelişmemesi, gelişimin bir dönem duraksaması sonucu meme görünümünün farklı şekillerde gelişmesine sebep olur.
• Birbirinden ayrık memeler,
• Meme tabanının darlığı,
• Meme başı çevresindeki koyu alanın olağandan geniş olması,
• Meme alt kıvrımının yüksek olması,
• Meme dokusunun meme başından fıtıklaşması,
• Memede sarkma,
• Memeler arasında asimetri,
• Memenin gelişmemesi (hipoplazi),
Tübüler (tüberoz) Meme Derecesi Nedir? Tedaviye Nasıl Etki Eder?
Yukarıda bahsi geçen şekil bozukluklarının bir tanesi görülebileceği gibi kombinasyonlarının görülmesi ihtimali vardır. Deformitelerin sayısı ve miktarı tüberöz meme derecesinin belirlenmesini sağlar. Belirlenen dereceye bağlı olarak operasyonun kapsamı şekillenir.
Tüberöz Meme Ameliyatı Neden Önemlidir?
Doğumsal deformiteler ve şekil bozuklukları hem estetik görünümü hem de kişilerin vücut algısını bozar. Bu nedenle cerrahi müdahale ile deformitelerin ve şekil bozukluklarının düzeltilmesi önemlidir. Kadın ya da erkek fark etmeksizin meydana gelebilen tüberöz meme kişilerin vücutlarına olan bakış açılarının olumlu olması ve kendilerine olan güvenlerini kazanabilmeleri açısından düzeltilmelidir.
Tüberöz Meme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tüberöz memeye neden olan deformiteler farklı şekillerde ve miktarlarda olabileceği için her operasyon kişiye özel olarak planlanmalıdır. Bazen deformiteler sadece yağ enjeksiyonu ile düzeltilebilirken bazı durumlarda protez kullanımı gibi farklı tekniklerin tercih edilmesi gerekebilir.
Tüberöz – Tübüler meme deformitesinin düzeltilmesi için
-Meme tabanında darlığın açılması,
-Meme altındaki kıvrımın seviyesinin olması gereken seviyeye indirilmesi,
-Meme dokusundaki darlıkların açılması ve meme dokusunun genişletilmesi,
-Areolanın (meme ucu etrafındaki koyu alanın) boyutunun küçültülmesi,
--Meme başı bölgesinden fıtıklaşmış dokuların düzeltilmesi,
-Gerekirse meme volümünün artırılması için meme protezleri kullanılması,
-Asimetrinin düzeltilmesi gibi farklı müdahaleler tercih edilebilir.