Burun deliklerinin şekli ve yapısı burnun genel görünümünü belirgin ölçüde etkileyebilir. Bu gerçek burun deliklerinin şekillendirilmesi sürecinin burun estetiğinin önemli bir aşaması haline getirmektedir. Burun deliklerinin burnun genel yapısı ve yüzdeki diğer organlar ile uyumlu olması adına burun estetiği operasyonu öncesinde kapsamlı bir planlama yapılır. Burun deliklerinin şeklinin estetik yansımaları olduğu gibi solunum sürecinde de önemli fonksiyonları bulunur. Burun deliklerinin belirli bir açıklıkta ve şekilde olması kaliteli bir solunum için en önemli koşullardan biridir. Burun deliği estetiği ile ilgili merak edilenleri Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar’a sorduk.
Burun Deliği Estetiğine Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
Burun deliklerinin çok geniş, çok dar ya da açık olması, en uzun kısmının enlemesine olması, bükülme ya da çekilme olması veya sarkması halinde burun deliği estetiği ile başarılı sonuçların alınabileceğini belirten Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Burun deliği estetiği burun deliğiyle yanağın birleştiği kısımdan kesi yapılıp doku alınarak ya da kıkırdak desteği sağlanarak gerçekleştirilir. Gerekli hallerde burnun taban dokusundan parça alınarak burun deliklerindeki deformasyonlar düzeltilebilir.Burun deliği estetiği yalnızca normale oranla çok dar olan burun deliklerinin operasyonla genişletilmesi değil aynı zamanda burun deliklerinin içeri doğru daraltılması amacıyla da uygulanabilen bir prosedürdür. Kıkırdak destekleyicinin burun deliği kenarları boyunca girişin genişletilmesi amacıyla yerleştirilmesi sonucunda dar burun delikleri de düzeltilebilir. Bazı vakalarda sarkan doku parçasının yeri değiştirilerek açıklığın büyütülmesi söz konusu olabilir. Bu sayede burun tıkanıklığı yaşayan hastaların sorunları giderilerek daha rahat nefes almaları sağlanabilir. Burun deliğinin dış sınırında çentik ya da bükülme olması halinde bu sorunlar da burun deliği estetiği ile giderilebilir. Küçük bir sorun olduğu durumlarda kıkırdak nakline gerek kalmaz. Burun içinden cildin aşağıya ve dış tarafa doğru döndürülmesiyle iyileşme sağlanabilir. Sorunun ciddi noktalara ulaşması halinde kulaktan cilt ya da kıkırdak dokusu alınarak burnun alt kenarlarına nakledilmesi gerekebilir. Burnun üst kısmında aşırı sarkma olması halinde ise bu dokunun kesilmesi ya da yukarı doğru çekilmesi ile istenilen sonuç elde edilebilir.”
Burun Deliği Estetiğinin Başarısında Kilit Nokta Doğru Analiz ve Tecrübe
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar, burun deliği estetiğinin cerrahın becerisinin ön planda olduğu prosedürlerden biri olduğuna dikkat çekiyor. Burun deliği estetiği yapılan hastalarda prosedürün tamamlanmasıyla birlikte dikiş izleri burun derisinin doğal kat yerlerine gizleniyor. Sağlıklı bir iyileşme sürecinin ardından dikiş izleri zaman içerisinde gözle görülmeyecek hale gelebiliyor. Burun deliği estetiği öncesi planlama süreci belirgin derecede önemli. Bu kapsamda kişinin cilt yapısı ve burun şekli bir bütün olarak değerlendiriliyor.