Dünyada en çok uygulanan tıbbi estetik müdahalelerden biri rinoplasti olarak da bilinen burun estetiğidir. Burun estetiği; burnun şeklinin, genişliğinin ve uzunluğunun yüz hatlarıyla daha uyumlu bir hale getirilmesi için hem kadınlara hem de erkeklere uygulanabilir. Hem sağlık nedeniyle hem estetik nedenlerle tercih edilebilen burun estetiği doğuştan ya da sonradan olan deformasyonların düzeltilmesini sağlayabilir.
Burun Ameliyatı Hangi Amaçlarla Uygulanır?
Burun estetiği ameliyatı kişilerin hem sağlıklarına hem de istedikleri estetik görüntüye ulaşması amacıyla uygulanabilir. Burnunun şeklinden ve görünüşünden memnun olmayan kişilere estetik amaçlarla burun ameliyatı uygulanırken; burun tıkanıklığı gibi nedenlerle nefes alma problemleri yaşayan kişilere de sağlık açısından bir gereklilik olarak fonksiyonel burun ameliyatı yapılabilir. Burun içerisindeki hava akımına engel olan etkenlerin ortadan kaldırıldığı ve buruna istenilen şeklin verildiği burun ameliyatına septorinoplasti denilir. Kişinin karakteristik yüz özelliklerine göre planlanması gereken rinoplasti açık ya da kapalı teknikle uygulanabilir.
Burun Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Çok Önemli
Burun ameliyatından sonra sağlıklı ve hızlı bir iyileşme süreci yaşanabilmesi için hastanın, doktor tavsiyelerine eksiksiz bir şekilde uyması çok önemlidir. Ameliyattan sonra uygulama bölgesinde geçici olarak şişlik, morluk ve ağrı gibi şikayetler görülebilir. Bu durumda bölgeye soğuk uygulanması olumlu etki yaratabilir. Oluşan ödemin tamamen kaybolmasına kadar başın kalbe göre biraz daha yüksekte kalacağı bir yatış pozisyonu tercih edilmelidir. Minimal düzeyde hissedilebilen ağrılar için doktor tarafından reçete edilen ağrı kesiciler kullanılabilir.
Burun ameliyatından bir hafta sonra burundaki alçı ya da plastik bandaj diğer bir deyişle atel çıkarılarak bir sonraki hafta bantlar alınır. Ameliyatı takip eden hafta boyunca ağır egzersiz, başın uzun süre aşağı sarkık pozisyonda kalması ve stres gibi burundaki kan basıncını artırarak kanamaya yol açabilecek durumlar konusunda dikkatli olunmalıdır. Aynı şekilde buruna darbe alınmamalı ve ameliyattan sonraki ilk ay boyunca gözlük kullanmaya ara verilmelidir. Burun hassas bir cilt yapısına sahip olduğundan güneş ışınlarına karşı yüksek koruma faktörlü kremler kullanılmalıdır. Hastalar burun ameliyatından sonra 3., 6. ve 12. aylardaki doktor kontrollerini aksatmamalıdır. Burun ameliyatından sonra iyileşmenin gözle görülür bir hale gelmesi ve burnun son şeklini alması için 1-1,5 yıl kadar bir süreye ihtiyaç duyulabilir.