Septum deviasyonu, bilinen diğer adı ile burun iç eğriliği, nazal septumun yer değiştirmesidir. Biri diğerine kıyasla daha küçük bir hâl alır ve halk arasında burnun orta bölümündeki eğrilik olarak anlaşılır. Bu kısmın düz olması gerekir.
Şayet bu deformitenin şiddeti yoğunsa kronik burun tıkanıklığı, nefes alma güçlüğü ortaya çıkabilir. Ayrıca, eğrilikten dolayısı meydana gelen şişlik sebebiyle de burun tıkanıklığı baş gösterebilir. Septum deviasyon ameliyatı bu sorunu ortadan kaldırmayı amaçlar.
Septum Deviasyonunun Semptomları Neler?
Burun eğriliği pek çok durumda belirti göstermeyebilir. Yani, bir kişinin kendisinde septum deviasyonu olduğunu bilmemesi normaldir. Bu rahatsızlığın karakteristik belirtileri ise şunlardır:
Gürültülü soluma:Bu rahatsızlık gün içinde ya da gece uyku sırasında olabilir. Eğrilik ve şişlik dolayısıyla nefes alıp verirken ses çıkar.
Nazal döngü farkındalığı: Nazal döngü, burun tıkanıklığı tarafının yer değiştirmesidir. Önce bir taraf tıkanır, belli bir süre sonra tıkanıklık diğer tarafa geçer. Deviasyondan muzdarip hasta, nazal siklüs durumunu kolaylıkla fark eder.
Burun deliklerinin tıkanması:Burun deliklerinin biri ya da ikisi birden tıkanabilir. Tıkanıklık nefes alma güçlüğüne sebep olur.
Burun kanaması:Burun septumunun yüzey bölümü kuruyabilir ve kabuk bağlayabilir. Bu da burun kanamasına sebebiyet verebilir.
Septum Deviasyonu Neden Olur?
Burun eğriliğine sebep olan birkaç ana faktör bulunmaktadır. Bunları aşağıda bulabilirsiniz:
- Doğum esnasında meydana gelebilir.
- Yaşlanmaya bağlı olarak septum deviasyonu gelişebilir.
- Çocukluk döneminde meydana gelen bir fiziksel travmaya bağlı gelişmiş olabilir.
- Düşme ve çarpmalar, trafik kazaları, ciddi yaralanmalar en sık karşılaşılan sebepler arasındadır.
- Güreş ve boks gibi sporlar sırasında alınan darbeler burun eğriliğine sebebiyet verebilir.
Fiziksel yaralanmalara neden olacak sporlarla uğraşıyorsanız kask takmanız önem arz eder. Şayet nefes almada zorlanıyorsanız ya da uzun süredir burun tıkanıklığı rahatsızlığı çekiyorsanız, uzman doktora görünmenizi tavsiye ederiz.