Estetik operasyonlar dikkate alındığında, burun estetiği ameliyatının sonucu diğer operasyonlara nazaran daha geç alınmaktadır. Yapılan değişimler ameliyattan sonra hemen görülemez. Bu operasyonun iyileşme süresi diğerlerine göre daha uzundur. Hastalar ameliyattan sonra burundan nefes almakta zorlanır, burun ve yüzde şişlikler ortaya çıkar. Ameliyatta cilt altına sızan kana bağlı olarak morluklarda oluşur. Yeni burun şeklinin bulunduğu yerle uyum sağlaması ve oturması için plastik kalıp ve bantlar kullanılır. Yeni burun bunlar çıkarıldığı zaman bile net olarak belli olmaz.
İyileşme sürecinde giderek burundaki sorunlar azalma gösterse de, şişliklerin tam olarak inmemesi nedeniyle yeni burun şekli tam olarak görülemez. Hastaların ameliyat sonrasında tüm bunları göze alarak değerlendirmede bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde operasyonun başarısı hakkında yanlış sonuçlar çıkacaktır. Yeni burun şekli hakkında fikir sahibi olabilmek için, en az 6 haftalık bir iyileşme sürecinin aşılması gerekir. Burun ancak bu sürede kendini yavaş yavaş toparlamaya başlar. Ancak burun ucu şişliğinin tam olarak inmesi, iyileşmenin gerçekleşmesi için bir yıl kadar beklenmelidir. Bu sürede burun ucu şişkinliği normal düzeye gelmiş olacaktır.
Burun ucu şişliğinin sebepleri nelerdir?
Son yıllarda burun estetiğinde alınan tutarlı ve öngörülebilir sonuçlarla birlikte açık tekniğin yaygınlaştığı görülmektedir. Açık teknikle gerçekleştirilen burun estetiği ameliyatının sürenin daha uzun olması sebebiyle burun ucunda daha fazla ödem meydana gelir. Burada en önemli unsur burun estetiği uzmanının uygulanacak operasyon tekniği ile ilgili olan deneyimidir. Açık teknikle yapılan operasyonlarda kemik ve kıkırdak dokuların gözlenmesi ve tanı konulması daha kolaydır. Operasyon sırasında burun estetiği cerrahının her iki elini kullanması mümkün olur ve olabilecek kanamaları kontrol etmek kolaylaşır. Kemik ve kıkırdaklarda yapılan değişiklikler daha kolay ve kontrollü şekilde gerçekleşir. Kıkırdak doku daha kolay şekillendirilir. Buna bağlı olarak burun estetiğindeki burun ucu şişliği kaçınılmaz bir sonuçtur.
Burun estetği sonrası kullanılan kalıp ve bantlar burun ucu şişliğini önler mi?
Ameliyatta burundaki kemik ve kıkırdak doku değiştirilmekte ve kişinin burnu yeni şekline kavuşturulmaktadır. Yeni şeklin korunmasında, dokuların şekle uyum sağlayarak iyileşmenin olması için, burun sırtına kalıp ya da bantlar konulur. Bu önlemler burnun şişmesini ve kanamasını bir miktarda olsa engellemektedir. Ancak tam manasıyla engellemenin bir yolu bulunmamaktadır.
Son olarak değerlendirdiğimizde burun ucu şişliği bu operasyonunun doğal bir sonucudur. Hastaların burun ucu şişliğinin tamamen ortadan kaybolması için en az 1 sene beklemeleri gerekmektedir.