Estetik ve sağlıklı bir burun şeklini tarif ederken eşit ve düzgün burun deliklerinin önemini göz ardı etmek imkânsızdır. Sağlıklı solunum yapabilmek için burun delikleri oval bir görünümde ve eşit derecede açık olmalıdır. Birbirinden bariz şekilde farklı, yani asimetrik burun delikleri dışarıdan bakıldığında kolayca fark edilir. Bu nedenle asimetrik burun deliklerine sahip olan hastalar özellikle estetik açıdan şikâyetçilerdir.
Burun Deliği Estetiği Nasıl Yapılır?
Asimetri, bir şeyin simetrik olmaması, yani tıpatıp aynı olmaması demektir. Hemen hemen hepimizin burun deliklerinde asimetri söz konudur. Fakat bu asimetri kimilerinde minimalken, kimilerinde çok daha belirgindir. İkinci durumda, kişinin burun delikleri yüz hatlarına ve burun şekline göre orantısız görünür. İşte bu belirgin burun deliği asimetrisini düzeltmek için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyuyoruz.
Burun deliği estetiği çoğunlukla rinoplasti (burun estetiği ameliyatı) ve septorinoplasti (fonksiyonel burun ameliyatı) işlemlerinin bir parçası olarak gerçekleştirilmektedir. Ameliyat, her hastanın burun yapısına ve gereksinimine göre planlanır ve uygulanır. Örneğin geniş burun deliklerine sahip olan hastalarda izlenen prosedür burun deliklerinin yanakla birleştiği kısımdan doku alınmasıyla daraltma yoluna gidilmesidir. Burun kanatlarının genişliği, burun ucu yüksekliğiyle doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle, bazı durumlarda yalnızca burun ucu yükseltilerek burun deliklerinin daraltılması da mümkün olmaktadır.
Geniş burun delikleri sıkça karşılaştığımız bir problemdir. Ancak nadiren de olsa, doğuştan küçük veya ameliyat sonrası daralmış burun delikleriyle karşılaşabiliyoruz. Gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra burun delikleri genişletilebilir. Bu işlem, burun deliği küçültmeye göre daha zordur ve operasyondan sonra hastadan genişletici burun aparatları kullanması istenir.
Ameliyattan Sonra İz Kalır mı?
Burun deliği estetiği yaptırmayı düşünen hastaların en çok merak ettiği konu ameliyattan sonra dikiş izi kalıp kalmayacağıdır. Elbette, hiçbir hasta burnunun tam ortasında ameliyat izi kalsın istemez. İşinin ehli bir cerrah tarafından gerçekleştirildiği sürece burun deliği estetiğinden sonra dikiş izi kalmaz. Ameliyat kesisi burnun alt köşesinde, burun deliklerinin tam ortasından açılır. İşlem tamamlandıktan sonra dikiş izi burun derisinin doğal kat yerlerine gizlenecek şekilde kapatılır. Bu noktada cerrahın becerisi önemlidir; hatalı dikiş yapılırsa kalıcı bir ameliyat izi ortaya çıkabilir. Her şey yolunda giderse dikiş izi zamanla iyice silikleşerek, gözle görülmez bir hale gelecektir.