Botulinum toksini ya da kısaca botoks, Clostridium botulinum adı verilen bir bakteriden elde edilen, saflaştırılmış protein içerikli bir toksindir. Sinir uçlarının hareketini ve diğer organlara iletimini engelleyen botoks, medikal estetik işlemlerinde en çok kullanılan maddedir. Sinir uçlarının geçici olarak bloke edilmesi kas hareketlerini belli ölçüde sınırlayarak ciltteki mimik çizgilerinin ve kırışıklıkların görünümünün azaltılmasını ve yok edilmesini sağlar.
Botoks Yüzde Hangi Bölgelere Uygulanabilir?
Botoks işlemi günümüzde terleme tedavisi ve kronik migren ağrılarının önlenmesinde de kullanılmakla birlikte en yaygın kullanım alanı yüz bölgesidir.
Botoks, alın bölgesindeki kırışıklıklar, göz çevresindeki ince çizgiler ve kırışıklıklar, iki kaş arasında bulunan çizgiler ve dudak ve çene bölgesindeki kırışıklıklar için etkili bir işlemdir. Botoks uygulaması zaman zaman dolgu işlemi ile karıştırılsa da ikisi çok farklı işlemlerdir. Botoks işleminin herhangi bir dolgunlaştırma etkisi yoktur.
Botoks İşlemi Nasıl Yapılır?
Uygulama sırasında ilk olarak cilt yüzeyi temizlenir ve anestezik bir krem uygulanır. Uygulama yapılacak bölgenin uyuştuğundan emin olunduktan sonra bu bölgelerde belirlenen noktalara botulinum toksini enjekte edilir. Botoks ağrılı ya da acılı bir uygulama değildir. Uzman bir doktor tarafından uygulandığı sürece tamamen güvenli ve risksiz bir tedavidir. İşlem etkisini 3-4 gün içinde gösterir ve bu etkiyi 6 aya kadar sürdürür. Hasta daha sonra dilerse botoksunu yeniletebilir.
Botoks Çeşitleri
Psiko botoks: Standart botoks uygulamasıdır. Aşırı mimik kullanımından dolayı ortaya çıkan çizgi ve kırışıklıkların giderilmesini sağlar. Özellikle orta yaşlı kişiler tarafından tercih edilmektedir.
Minimal botoks: Yalnızca belirli noktalara minimal dozda uygulama yapılır. Amaç kişiye daha canlı ve enerjik bir görünüm katmaktır. Standart botoks işlemine göre çok daha doğal bir sonuç verir.
Baby botoks: Kırışıklıklarının azalmasını ancak mimiklerinin engellenmemesini isteyen hastalar için en iyi seçenektir. Bu yöntem de minimal botoks gibi daha az doz uygulanarak daha doğal bir sonuç vermektedir. Böylelikle hem yüz kaslarının hareketi kısıtlanmaz hem de kırışıklıklar ortadan kaldırılır.
Önleyici botoks (Preventative botoks): Yaşlanma etkilerine karşı genç yaştan itibaren önlem almak ve cildi korumaya almak için kullanılır. Özellikle gösteri dünyası ya da işleri gereği profesyonel olarak kamera karşısında çalışması gereken kişiler tarafından sıkça tercih edilmektedir.
Erkekler için botoks: Brotox adıyla bilinir. Erkeklerin kas sistemleri kadınlara göre farklı olduğundan onlara özel olarak planlanır. Bu işlem yüzü daha genç ve canlı göstermeyi ve yaşlanmanın belirtilerini ortadan kaldırmayı amaçlar.
Nefertiti (boyun) botoksu: Alt çene hattı ve boyun bölgesini hedef alan bir yöntemdir. Bu işlemle çene ve boyun bölgesindeki kırışıklıklar kontrol altına alınarak daha pürüzsüz ve genç gözüken bir cilt elde edilir.
Tedavi amaçlı botoks: Adından anlaşılacağı üzere tamamen tedavi amacıyla uygulanır. Aşırı terleme, kronik migren ağrıları ve diş gıcırdatma, botoks tedavisinin kullanıldığı başlıca problemlerdir.