05.11.2021 - 11:20 | Son Güncellenme:
Günümüzde barsak mikrobiyotası üzerine birçok çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmalara göre probiyotiklerin sağlık üzerinde çeşitli olumlu etkileri bulunmuştur.
Probiyotikler;
Probiyotikler, hayvansal protein ve yağlardan zengin beslenme tarzı, yetersiz lif içeren beslenme, antibiyotik kullanımı, yaş, stres, enfeksiyon, kötü ve yetersiz beslenme , sindirim problemlerinden etkilenerek barsaklarda azalırlar. Kefir, probiyotik yoğurt, kımız, tarhana, boza, turşu, ekşi mayalı ekmek gibi fermente erin besin tüketilmesi ile barsaklardaki probiyotik bakteriler arttırılabilir.
Prebiyotikler
Bağırsak mikroflorasının bileşimini ve aktivitesini olumlu yönde etkileyerek, bağırsak hareketlerini düzenlemekte, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin emilimini ve biyo yararlılığını (vücutta kullanım etkinliği) arttırıp, patojen mikroorganizmaların çoğalmasını önlerler.
Prebiyotikler sindirilmeyen ve bağırsakta iyi ve yararlı bakterilerin sayılarının artmasını sağlayan besinlerdir. Soğan, sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, enginar, yulaf ve muz gibi çok çeşitli bitkisel yiyeceklerde bulunurlar. Bunlar kısa zincirli karbonhidratlardır ve sindirim enzimleri tarafından parçalanmazlar. Kalın bağırsaklara kadar bütün bir halde gelip, orada iyi bakteriler için yiyecek sağlarlar. Probiyotiklerle birlikte alındığında bağırsak florasının desteklenmesinde daha etkin olurlar.