30.03.2021 - 17:43 | Son Güncellenme:
Presbiyopi hastalığı genellikle 40 yaşından sonra oluşan yakını görme bozukluğudur.
Presbiyopi Nedir? Neden Olur?
Belirli yaşlardan sonra gözler yavaş yavaş bozulmaya başlar. Özellikle yakın ve uzak görme konusunda birçok insan sorun yaşayabiliyor. Presbiyopi de gözlerde görülen bir sağlık sorunudur. Uzaktan gelen herhangi bir şey beyine uyarı vererek gözlere iletilmesini sağlar. Gözlerde bulunan silier cisim bölgesi içerisinde bazı kaslar bulunur. Bu kasların belli nedenlerden dolayı gevşemesi sonucu lifler gerilir veya gevşer.
Liflerde oluşan bu hareket değişikler lensin kalınlaşmasına neden olur. Bu durumda kırıcılığın artmasına sebep oluyor. Gözler yaş ilerledikçe bazı yeteneklerini kaybeder. Gözlerde yaşanan birçok sorun ileri yaşla alakalı ortaya çıkar.
Uzak ve yakın görememe veya net görememe durumları yaşların ilerlemesiyle kendini belli eder. Bu hastalıklar yaşlılıkla beraber görülen saç beyazlaması gibidir. Yaş ilerledikçe gözlerde görme bozuklukları oluşur.
Yaşanan bu göz sorunları patolojik bir sorun değildir. Yaşlanmaya bağlı olduğu için fizyolojik olarak değerlendirilir. Yaş ilerledikçe presbiyopi hastalığı yavaş yavaş artış gösterir. Özellikle 40 yaşından sonra her 5 ile 10 yıl arasında 1 numara büyüme görülür. 50 ve 60 yaşlarda ise bu durum daha fazla ilerler ve presbiyopi daha büyük bir sorun haline gelir.
Yaşa Bağlı Yakın Görme Bozukluğu (Presbiyopi) Nasıl Tedavi Edilir?
Bu hastalığın görülen tek belirtisi vardır. Özellikle herhangi bir cisim 40 ile 50 cm yaklaştığında kişiler görme bozukluğu yaşar. Cisimler ne kadar kişiye yaklaşırsa görme bozukluğu o kadar artış gösterir Yaşanan bu sağlık sorunu lazer tedavisi ve göz içi trifokal mercek operasyonuyla iyileştirilebiliyor. Yapılacak olan bu tedavi yöntemleri kişilere göre değişiklik gösterebiliyor. Kişilerin gerekli muayene işlemleri yapılarak tedavi yöntemi belirleniyor.