SağlıkPrematüre Bebek Nedir? Prematüre Bebek Bakımı Zor Mudur, Gelişimi Nasıl Olur?

Prematüre Bebek Nedir? Prematüre Bebek Bakımı Zor Mudur, Gelişimi Nasıl Olur?

10.03.2021 - 12:43 | Son Güncellenme:

Prematüre bebek; doğması gerektiği vakitten önce gelen bebekler için belirtilen bir tanımdır. Genellikle kabul edilen tanım ise; gebelerin 37. hamilelik haftasından önce doğan bebeklere verilen isim şeklindedir. DSÖ'nün verilerine göre her sene dünya çapında 15 milyon prematüre bebek doğmakta ve bu sayı her sene artmaktadır. Peki prematüre bebek nedir? Prematüre bebek bakımı zor mudur, gelişimi nasıl olur? İşte, tüm detaylar...

Prematüre Bebek Nedir Prematüre Bebek Bakımı Zor Mudur, Gelişimi Nasıl Olur

Doğum; 37. haftadan önce meydana gelirse bu duruma tıp dilinde; prematüre doğum denir. Bununla beraber bebeklerin, organ sistemi tam şekilde olgunlaşmadığından dünyaya geldiği için kimi problemler karşılaşma riski artar. Bebeğin doğum ağırlığı ve gebelik haftası ne kadar ufaksa, risk ve tehlikeler o kadar çoktur. Bilhassa 32. hafta öncesinde ve 1.5 kilodan düşük olan bebeklerin doğumu oldukça risklidir. 

Haberin Devamı

 Prematüre Bebek Nedir? 

 Prematüre bebek; doğum tarihinden üç hafta öncesinde doğan bebeklere denir. Bir başka tanımla gebeliğin 37. haftasından önce doğan bebeklere denir. Bu biçimde erken doğan prematüre bebekler, genel şekilde karışık tıbbi sorunlara sahiplerdir. Karşı karşıya kalınan tıbbi komplikasyon ve problemler bebekten bebeğe farklılık göstermektedir. Fakat bebekler ne kadar erken doğarsa, komplikasyon tehlikesi de o kadar yüksek olmaktadır. 

 Prematüre Bebek Bakımı Zor mudur?

 Gebeliğin 37. haftasından önce doğan bebeklere, prematüre bebek adı verilir. Prematüre şeklinde doğan bebeklerin bakımı ise; bebeğin düşük kilosundan ve başka olasılıklı sağlık problemlerinden ötürü güç ve zaman alıcı olabilmektedir. Buna ilave şekilde pek çok prematüre bebek, hastanelerde daha uzun süreli kalmaya gereksinim duyarlar. 

Haberin Devamı

 Prematüre Bebek Gelişimi Nasıl Olur?

 Prematüre olan bebeklerin hareket yeteneklerinde problemler, kaslarında zayıflık, spastisite, sertlik, görme, zihinsel gecikme, işitme gibi konularda güçlük, sosyal ve duygusal anlamlarda güçlük, solunum sistemiyle beraber belirtiler, beslenme güçlükleri ve nöbet geçirme gibi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Bununla beraber prematüre bebeklerin gelişiminde; öğrenme ve anlama güçlükleri, dikkat güçlükleri, zihinsel anlamda gecikme, davranış problemleri gibi durumlarda görülmektedir. 

 Prematüre bebeklerin gelişimi, diğer bebeklere nazaran daha zayıf olabilmektedir. Bunun nedeni ise; doğumdan daha erken dünyaya gelmelerinden kaynaklıdır. Bu yüzden prematüre bebeklerin gelişimi, daha yavaş olabilmektedir. 

 Prematüre Bebeklerin Özellikleri

 Prematüre bebeklerin cildi şeffaf olduğundan damarları cilt üstünden görülür. Bunun dışında bu bebeklerin vücut ısılarını koruma yeteneği olmaz. Bundan ötürü de kuvöz içerisinde bakılmaları gerekir. Sinir ve kas sistemi gelişimi tamamlanmadığı için bazı reflekslere sahip olmayabilirler. Emme refleksi de gelişmiş değildir. Bu yüzden bebekler, sağılan anne sütü veya diğer gerekli gıdaların sondajla midelerine aktarıp beslenirler. 

Haberin Devamı

 Prematüre Doğum Adına Risk Unsurları Nedir?

 Prematüre doğum için risk unsurları aşağıdaki gibi sıralanacaktır;

 - İkiz gibi çoğul hamilelik, 

 - Daha önceden de prematüre doğumun yapılması,

 - Sigara ya da uyuşturucu maddelerin kullanılması,

 - Hamileliklerin arasında 6 aydan kısa bir zaman bulunması,

 - Serviks, rahim ya da plasenta ile alakalı anomali veya problemlerinin var olması,

 - Fiziksel anlamda yaralanma ya da travma,

 - Bazı enfeksiyon durumları,

 - Birden fazla düşük yapmış olmak,

 - Gebelikte çok kilolu ya da zayıf olmak,

 - Stresli yaşam olayları şeklinde sıralanabilir. Bu durumlar prematüre doğum için risk faktörleridir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar