Yağ lekesini çıkartmanın bir çok farklı yolu var. Elbette yağın türü ve bulaştığı yer de çok önemli. Kumaş yağı çok hızlı emdiğinden sadece su, sabun veya deterjan ile temizlemek yağın bıraktığı lekeyi temizlemez.
Yağ lekelerini temizlerken uygulanacak yöntemlerin yıkanabilen kumaşlara uygulanması önerilir.
Elyaf, süet, saten, ipek gibi kumaşlar yağ temizleme işlemi sırasında zarar görebilir.
Açık renkli giysilerdeki yağ lekesini çıkartırken boya içermeyen bulaşık deterjanı kullanılabilir. Ancak koyu renkli kıyafetlerin renkleri bu yöntem ile solabilir.
Çörek otu yağı nasıl kullanılır?
Yemeklerdeki yağ kıyafetimize döküldüğünde ilk olarak üzerine tuz dökmek gerekiyor. Zeytinyağı ve sıvıyağ lekesini temizlemek için limonlu türünde asidik içerikte olmayan bir bulaşık deterjanı ile temizlemeliyiz.
Yağ kumaşa damladığı anda üzerine bebek pudrası dökmekte oldukça etkili bir yöntemdir.
Sentetik olan kumaşlardaki leke için eter kullanılabilir, lekeli bölge eterli bez ile silinmelidir. Daha sonra açık havada kurutmak yeterli olacaktır.
İpek bir kumaştaki yağ lekesi için amonyak kullanmak önerilir. Bir bardak suya bir fincan amonyak koyup, bez ile silmek yeterlidir. Daha sonra silinen bölgeye havlu kağıt koymak ve ütülemek uygun olacaktır.
Motor yağlarının lekeleri kör bir bıçak ile kumaştan kazınarak çıkartılmalıdır. Üzerine vazelin sürerek kumaş yumuşatılabilir.