Her yerde gördüğümüz bir çiçek olan Kalanchoe çiçeğinin Türkçesi Kalanşo. Sukulent ailesinden bir bitki olan Kalanşo çiçeği bakımı ve çoğaltılması ile ilgili bilgileri araştırdık.
Kalanşo çiçeği nasıl bir çiçek?
Kalanşo çiçeği Afrika ve Asya kökenli tropik bir bitki. Kalanşo türlerinin çoğu Madagaskar’da bulunuyor. Bakımı ve çoğaltılması çok pratik bir çiçek olan Kalanşo, minik çiçekleri ile evinizi renklendirecek bitkilerden.
Kalanşo bakımı nasıl yapılır?
Kalanşo bakımı son derece basit bir çiçektir. Orta derece sıcaklık sever. Güneş ışığı alan bir yerde bakılmalı ancak direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Düzenli sulamayı ihmal etmemek gerekir. Toprağı kuru ise spreyleme veya yavaş yavaş su dökme yapabilirsiniz. Ayda 1 defa gübrelemek önemlidir. Kalanşo çiçekleri veya yaprakları kurur ise budama makası ile hasar vermeden kesip alın.
Soğuk havayı sevmeyen Kalanşo çiçeği yazın gölgede, kışın güneş alan bir yerde bakılabilir. İdeal sıcaklığı 10-12 derece arasında olan bir bölge uygun olacaktır.
Yılda bir kez besin takviyesi vermeniz yeterlidir. Orkide bitki besinini Kalanşo için de kullanabilirsiniz.
Kalanşo sulama sıklığı nedir?
Kalanşo çiçeğini kışın haftada 1 gün yazın ise haftada 2 gün sulamanız yeterlidir. Toprak tamamen kuruduğunda bu sıklıktan daha fazla da su verebilirsiniz. Ölçütünüz toprağın kuruluğu olmalıdır. Kalanşo sulaması için kullanacağınız suyun 1-2 gün dinlendirilmesi olması çiçeğin gelişimi için önemlidir.
Kalanşo çoğaltma yöntemleri
Kalanşo bitkisi suda veya direkt toprakta çoğaltılabilir. Bir dalını kırıp suda bekleterek köklendirebilirsiniz. Köklendikten sonra toprağa ekebilirsiniz. Kalanşo bitkisi tek bir yapraktan bile çoğaltılabilir. Kırılan Kalanşo dalını direkt olarak toprağa da ekebilirsiniz. Dalı direkt toprağa ekecekseniz ekmeden önce 2-3 gün kağıt havlu üzerinde bekletin. Bu sayede kırılan yerdeki yaranın iyileşmesini sağlayacaksınız.