Mutfak / ÅžULE ÅžENTARLI
      Köken olarak bize hayli uzak bir yerden olan pirinç, mutfağımızda en çok kullanılan ürünlerden biridir. Malum, Uzakdoğu kökenli halkların pek çoğunun esas beslenme maddesi pirinç. Araştırmalara göre milattan üç bin yıl öncesinde Çin topraklarında pirinç yetiştiriliyormuş. Sırasıyla İran’a, daha sonra da Avrupa’ya gelmiş. Amerikalı üreticiler vitamin ve mineral destekli pirinci geliştirmişler.
Son yıllarda adını daha çok duymaya başladığımız Amerikan pirinci bu sınıfa giriyor.
      “Pirinci kullanmadığımız alan var mı?" diye düşünüyorum; neredeyse yok gibi. Prinçle, tatlısından salatasına, çorbasından pilavına kadar farklı birçok yiyecek yapabilirsiniz. Pirinç, sıvıyı kendine çeken bir yapıya sahip. Faydası, insan vücudundaki dokulardan fazla tuzu ve bazı toksinleri çekip böbrekleri rahatlatması. Hastalık dönemlerinde hastalara lapa verilmesi bu yüzdendir.
      Sofralarımıza gelmeden önce işlemden geçirilerek kabuklarından ve kepeğinden ayrılan pirinç, besin değerinin
yüzde 60 kadarını kaybediyor. B vitamininden yoksunlaşan pirinç, özellikle pirince dayalı beslenme alışkanlığı olan ülkelerde beriberi hastalığına yol açıyor.
      Sindirimi çok kolay bir besin pirinç; yaklaşık bir saatte sindiriliyor. Sodyum ve potasyumdan da yoksun olduğundan böbreklerinden, kalp yetersizliğinden veya ödemlerden şikayetçi olanların rahatlıkla tüketebileceği bir besin olma özelliği kazanıyor. Büyük oranda nişasta içeren pirinç, doğal olarak karbonhidrat açısından da zengin. Yani enerji veren bir besin.
      Onlarca çeşit pirinç türü var. Pilavlık, lapalık, dolmalık veya çorbalık olarak kullandıklarınıza bakın, her birinin farklı olduğunu göreceksiniz. Şu an en çok tombul taneli İtalyan pirinci ‘baldo’yu tüketmekteyiz. Bundan başka piyasadaki payını her geçen gün arttıran Amerikan pirinci var. Bu ince, uzun taneli bir tür. Uzakdoğu’da da genelde bu tür pirinç kullanılıyor. Amerikan Pirinci Federasyonu’nun tanıtımını yapan PR şirketi, Amerikan pirincinden yapılan yemeklerin tanıtıldığı bir kitapçık hazırlamış. İsteyenler telefonla arayarak kitabı bedava edinebilirler. Tel: 0 212 560 86 32
GÜNÜN YEMEĞİ
     Â
Körili Mantarlı Tavuk     Â
Malzemeler:/
1 su bardağı Amerikan pirinci, 1 su bardağı süt, 1 paket vanilyalı puding, 1 çay bardağı şeker ,1 yemek kaşığı kakao ,100 gr çilek ,1 elma, 1 çay bardağı su
     ÂHazırlanışı:Pirinci diriliÄŸini kaybetmeden haÅŸlayıp süzün. Sütü kaynatın, içine vanilyalı puding ve ÅŸekeri ekleyin. Pirinci ekleyip koyulaşıncaya kadar karıştırarak piÅŸirin. Kaselere paylaÅŸtırıp, buzdolabında bekletin. Su ve kakaoyu karıştırın. SoÄŸumuÅŸ pudingi ayrı bir servise ters çevirerek alın. Ãœzerine kakaolu karışımı dökün. Ãœzerini çilek ve elma ile süsleyerek servis yapın.
GÜNÜN MÖNÜSÜ
     Â
Körili Mantarlı Tavuk Makarna Salata Pirinçli puding