24.02.2021 - 18:34 | Son Güncellenme:
Periton ve yumurtalık yüzeyinin fetal gelişimdeki benzer hücrelerden kaynaklanması, yumurtalık kanserine benzemesindeki en belirgin nedendir. Periton kanseri çoğu zaman erken dönemde belirti vermemesinden dolayı hastalık ilerlemiş evrelerde tespit edilir. Karın zarındaki lenfatik ve kan damarlarının fazla olması sebebiyle erken yayılma eğilimindedir.
Periton (karın zarı) Kanseri Nedir?
Periton nedir kısaca; üreme organlarını, karaciğeri ve sindirim sistemini örten iki katlı bir zardır. Epitel hücrelerinden oluşur ve görünüşte organları çevreleyen bir bandajla benzerdir. İki katmanlı bir membrandır ve membranlar arasındaki az miktardaki sıvı, organları korur, birbirlerine yapışmadan birbirlerine karşı serbestçe hareket etmelerini sağlar. Diğer bazı kanserler peritona yayılabilir, ancak periton kanseri peritonu oluşturan hücrelerde başlar (birincil periton kanseri olarak adlandırılır).
Periton (Karın Zarı) Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Yumurtalık kanseri ile periton kanserinin benzer olduğu noktalardan biri, her iki hastalığın da çok sinsi olmasıdır. Bu nedenle bu kanser türlerine "sessiz hastalık" da denir. Mide kanseri, son aşamasına gelene kadar asemptomatik olabilir. İleri aşamalarında;
● Sürekli idrara çıkma
● Sürekli karın ağrısı
● Karında şişlik
● İştahsızlık, yemek yerken dolgunluk hissi
● Kabızlık, bağırsak hareketlerinin değişmesi
● Anormal vajinal kanamalar
● Karında hissedilen bir kitle olması
● Kilo kaybı belirtileri
● Bununla beraber, hastalık ilerledikçe "asit" dediğimiz karın bölgesinde su birikebilir. Bu aynı zamanda mide bulantısı ve kusma şikayetlerine de neden olabilir.
Periton (Karın Zarı) Kanseri Neden Olur?
Periton kanserinin nedeni belirsizdir. Bununla birlikte, bazı kişilerin periton kanseri riski taşıdığı düşünülebilir. Karın kanseri;
● Yaşın ilerlemesi, 60 yaşın üzerinde olmak,
● Genetik faktörler
● Meme kanseri geçmişi
● Obezite
● Endometriozis
Periton (Karın Zarı) Kanseri Tedavisi Nasıldır?
Periton kanserinin tedavisi, kanserin yeri, kanserin evresi ve kişinin genel sağlığı gibi birçok faktöre bağlı olacaktır. Tedavi seçenekleri şunları içerir:
● Ameliyat
● Kemoterapi
● Hedefe yönelik kanser ilaçları
● Radyoterapi
● Destekleyici / Palyatif Bakım
Periton (Karın Zarı) Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Karın kanserinin hastalar tarafından tanınması zordur. Bu nedenle rutin jinekolojik muayeneler çok önemlidir. Muayene sonrasında doktor şüphelenirse kan ve görüntüleme testleri yapılabilir. Bu noktada doktorların hastanın tıbbi geçmişini dikkatle değerlendirmesi ve periton kanseri belirtilerini dikkatlice tespit etmesi çok önemlidir. Bu, büyük ölçüde doktorun mesleki bilgi ve tecrübesiyle ilgilidir.