09.12.2020 - 04:12 | Son Güncellenme:
Pazı günümüzde içerisinde yer alan mineraller, A, C ve E vitaminleri ile folik asit bakımından da son derece zengin olan bir sebzedir.
Pazının Faydaları Nelerdir?
Pazı tüketiminin günümüzde pek çok sayıda faydası vardır. Bunlar;
Kemiklere Etkisi
Genel olarak pazı önemli miktarda kalsiyum ve magnezyum içermektedir. Bu sebep ile kemik sağlığını koruyan bir bitki olmaktadır. Kemikleri genel olarak güçlendirir. Kemiklerin büyümesini ve gelişmesini sağlar
Şeker Hastalığına Etkisi
Şeker hastalığı yer alan kişiler yediklerine dikkat etmesi gereklidir. Özellikle diyabet riski altındaki ve ya diyabet hastalığına sahip kişiler rahat bir şekilde pazı tüketebilir. Bu sebze kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardım etmektedir. Çünkü içeriğinde siringik asit ve de lifler içermektedir.
Kansere Etkisi
Pek çok yeşil yapraklı sebze gibi pazıda antioksidan özelliği olan sebzedir. İçeriğinde yer alan antioksidanlar sayesinde bir antikanser özelliği vardır. Özellikle kolon kanserini engellemeye yardım eder. Bu nedenle bu şifalı sebzeyi sık sık tüketebilirsiniz.
Göz Sağlığına Etkisi
Pazı yüksek miktarda beta karoten içermektedir. Bunun sonucunda da göz sağlığını korumaya yardım etmektedir. Gece körlüğü gibi bazı göz rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
Saçlara Etkisi
Pazı, içerisinde biyotin bulundurmaktadır. Biyotin de doğrudan saç köklerinin uyarılmasını sağlamakta olan bir bileşiktir. Ayrıca içeriğinde yer alan A ve C vitaminleri sebebi ile saç köklerinin güçlenmesine destek olmaktadır.
Pazı Yemeği Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Çok sağlıklı olan pazı yemeği aşağıdaki hastalıklara iyi gelmektedir.
Dalak ve ya böbreklerde yer alan ağrıların geçmesine destek olur.
İştah açıcı özelliği bulunur.
Tansiyonu dengeler.
Stres ve de depresyona karşı iyi gelmektedir.
Kalp krizi riskini azaltır.
Felç geçirme riskini azaltır.
Pazı Nasıl Tüketilir?
Pazı ilk olarak bol su ile temizlenmelidir. Sonra sulu yemek şeklinde pazı yemeği yapılabilir. Aynı zamanda çiğ şekilde de pazının pişmeden yenmesi de mümkündür. Pazı otunu salatalar ile karıştırarak tüketildiği gibi su ile haşlayarak da tüketilebilir. Pazı böreklerin içerisinde de kullanılabilir. Çok çeşitli bir kullanım alanına sahip olan pazı sebzesi ayrıca dolması yapılarak da farklı alternatif olarak kullanılabilir. Pazı sebzesini haşlayıp yapraklarından pirinç ile birlikte pazı dolmasını yemek oldukça keyifli olmaktadır. Tüm bu pazı tüketimleri oldukça faydalı olan tüketim şekilleridir.