05.03.2021 - 12:51 | Son Güncellenme:
Pankreas az bilinen bir iç organımızdır. Pankreas ağrısının belirtilerini ve tedavi yöntemlerini bilmekte mutlaka yarar vardır. Pankreas gibi önemli bir organımızı yakından tanımak ve sağlığını korumak hayati önem arz eder.
Pankreas Ağrısı Nedir?
Pankreas, vücudumuzda sindirime yardımcı olan bir organdır. Aynı zamanda kan şekerini düzenlemekte olan hormonları da üreten bir organ olduğundan diyabet hastaları bu organı yakinen bilirler. Pankreas sindirim için lüzumlu enzimleri üretmektir. Üretilen bu enzimler kanal yoluyla ince bağırsağın giriş bölümüne ulaştırılır.
Pankreas midenin arka kısmında yer alır. Bulunduğu yer itibariyle mide ve karın boşluğu civarındadır denilebilir. Pankreasın lokasyonu nedeniyle pankreas ağrısı çok zor ayırt edilir. Pankreas hastalıkları çok tehlikelidir ve hatta ölümcül olabilmektedir. Pankreas kanseri, pankreas bezi iltihabı, pankreatit veya pankreas kanallarında taş ve buna benzer tedavisi mutlaka erken tanı ile yapılması gereken hastalıkları vardır.
Pankreas ağrısı dayanılması güç şiddetli bir ağrıdır. Genellikle mide bölgesinde ve karın bölgesinde hissedilir. Hatta sırt ve bel kısmına kadar yayılır. Bu ağrılar pankreatitin belirtisi olabilir.
Pankreas Ağrısı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Pankreas hastalıklarının erken teşhisi önem arz ederken, belirtisi olan " pankreas ağrıları " diğer bazı ağrılara çok benzedikleri için ayırt etmek kolay olamayabiliyor. İşte bu nedenle pankreas ağrılarının belirtilerini bilmekte yarar var:
● Pankreas hastalığı olan pankreatitin en önemli belirtisi ağrıdır. Bu ağrı mide bölgesinde hissedilir. Fakat karın bölgesinde de görülebilir.
● Bu ağrılar yağlı ve ağır bir yemekten hemen sonra görülebilir.
● Pankreas ağrıları, alkol alımından sonra da ortaya çıkabilir. Kanlı idrar veya koyu renk idrar da görülebilir.
● Pankreas ağrısı göğse ve karnın üst kısmına da yayılabilir. Kişide genel bir halsizlik görülebilir.
● Pankreas ağrısına yüksek ateş, bulan ve kusma eşlik edebilir. Bu belirtiler varsa derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
● Pankreas ağrısına gaz, şişkinlik de eşlik ediyorsa ve bu ataklar sık sık tekrarlanıyorsa kişide ileride diyabet hastalığı görülebilir.
Pankreas ağrıları görüldüğünde derhal hekime başvurulmalıdır. Önce hangi hastalık olduğu tespit edilmelidir, yani teşhis konulmalıdır. Pankreas hastalıklarının tedavisi çoğu kez cerrahi yöntemlerle mümkün olabilmektedir.
Ancak kişilerin pankreaslarını korumak için yanlış beslenme alışkanlıklarından kurtulmaları gerekir. Aşırı kilodan kaçınmak, alkol ve sigara tüketmemek, aşırı yağlı beslenmemek ve risk grubunda bulunanların özellikle düzenli doktor kontrolünde olmaları teşhis açısından çok önemlidir.