Bahar mevsimi geldi geliyor. Bahar mevsimini doyasıya bahçenizi yaşamak istiyorsanız şubat ayı bitmeden bahçe işlerinizi bitirin. Çünkü bahar mevsiminin tadı şubat ayında belli olur. Haydi o zaman bahçeye!
Öncelikle bahçenizde kaba temizlik yapın. Temizliği manuel veya el aletleri ile yapın. Temiz bahçede çalışmak her zaman doğru çalışma gösterir.
Bitkilerinizin donlardan, kardan, rüzgardan zarar görmüş kısımlarını budayın. Budanan yerlere aşı macunu sürmeyi unutmayın.
Yaşlanmış büyük ağaçlarınızın eski ve çok kalınlaşmış dallarını dipten budayın. Diğer genç dalların daha fazla güneş ışığı almasını sağlayın. Bu budama bitkinin sağlıklı gelişmesini sağlayacaktır.
Sarmaşık, çalı ,ağaç türdeki güllerinizin budamasını ihmal etmeyin.
Dış hava şartlarından dolayı olumsuz etkilenmiş, eğilmiş, bükülmüş; sarmaşıkları, çalıları veya ağaçları destek çubukları ile toprağa sabitleyin. Bu sabitleme işini rüzgar yönünü hesap ederek yapın. Kamışların kalınlığını bitkilerin büyüklüğüne göre ayarlayın.
Bahçe toprağınızı havalandırma aletleri ile havalandırın.
Mevcut toprağınızı tazeleyin. Bahçe toprağınızın tipine uygun (killi, kumlu, kireçli, balçıklı) toprakla karışım yaparak tazeleyin.
Toprağı organik veya inorganik gübrelerle gübreleyin. Hayvan gübresini; fazla olmamak şartı ile ağaçlarınızın altına, çalılarınıza, sebzelerinize ve meyve ağaçlarınıza uygun ölçülerde topraklarına karıştırın.
Bahçenize ekim ve dikim yapmak istiyorsanız; istediğiniz yerlere uygun ekim dikim aletleri ile çukurlar açın. Bu çukurlara istediğiniz fidanları dikin. Fidan seçimin bulunduğunuz iklim şartlarına uygun seçin. Baharlık çiçek tohumlarınızı ve sebze tohumlarınızı şimdiden ekin.
Eğer bahçenizde meyve ağaçlarınızın meyvesinin daha güzel ve kaliteli olmasını istiyorsanız ya da meyve ağacınızın çok meyve vermesini istiyorsanız bitkiler arası aşılama yapmayı unutmayın. Şubat ayı bitmeden kakma ve kertikli yan aşıları yapabilirsiniz.(Limon, mandalina, elma, erik, şeftali ağaçlarına uygulayabilirsiniz.)
Kış çiçeklerinizin solmuş veya çürümüş kısımlarını temizleyin.
Mantar hastalıklarından çabuk etkilenen bitkilerinize bordo bulamacı ile ilaçlayın.
Bahçede drenaj sorunu var ise uygun sistem ile çözün. Balıksırtı modeli, basamak yöntemi, eğim yöntemi gibi yöntemleri kullanabilirsiniz.
Çim alanlarınızdaki açık bölgeleri tamir edin. Bu tamir işini yama çimi serperek onarabilirsiniz. Çim seçerken mevcut çim tohum çiminizin aynısı olsun.
Bahçede sulama sisteminizin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Springleri, timer ve boru hatlarını tek tek kontrol edin.
KOLAY GELSİN
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ/////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım Teknolojisi öğrencisi)
https://www.instagram.com/tasozdemirozlem/