SARMAŞIK BİTKİLERİN ‘SARMAŞIK’ OLMAYAN İSTEKLERİ
Bahçemizin olmazsa olmazı, sorun çözücü, estetik harikaları olan sarmaşık bitkilerin bakımı o kadar zor değil.Her sarmaşık türünün özellikleri farklıdır,istekleri ayrıdır.İstediğiniz herhangi birini bahçenizin uygun yerlerine dikerseniz size inanılmaz güzellikler sunacaktır.Bahçenizin havasını değiştirir,Kötü yerleri kapatır,boşlukları doldurur,gölgelik sağlar,sorunlu alanları doldurur ve bahçenize estetik katar.Birbirinden güzel bu bitkileri kısaca size tanıtmak istiyorum;
RHYNCOSPERMUM JASMINODES(arap yasemini)Herdaim yeşil bir bitkidir. Rutubetli, geçirgen ,gübreli topraklardan hoşlanırlar.Güneşli ve yarı gölgeli alanlarda yaşarlar.Çicekleri mayıs-haziran aylarında çicek açar,çicekleri o kadar çok olur ki yaprakları gözükmez.Zorlu hava şartlarına dayanıklıdır.Çiçekleri açmadan önce bol gübre vermelisiniz.
CLEMATIS SPP.(orman sarmaşığı):Yarı yaprak döken bu türler. Orman altı sarmaşık bitkileri olarak geçer.Çiçekleri iri ve gösterişlidir.Yılda 2 kez çiçek açar.Rutubetli yerlerden hoşlanır.Ağaçlara tırmanarak güzel gelişme gösteren bu bitki hacim olarak hafiftir.-10 dereceye kadar dayanır.
AMPELOPSIS VETCHII(Amerikan sarmaşığı):Yaprak döken bu sarmaşık ; dallarında bulunan vantus sayesinde duvara yapışarak büyür.Arsızdır hızlı gelişir.Nemli yerleri sever.Yarı gölge yarı güneşli ortamlardan hoşlanır.Sonbahar mevsiminde yapraklar dökülmeden önce rengi kırmızıya dönerek muhteşem bir görüntü oluşturur.
BOUGAINVİLLEA GLABRA(gelin duvağı)Kışın yaprak döker. Dallarında hafif dikensi çıkıntıları vardır.Güneşli ortamları sever.Yaz boyu çicek açar.Çiçekleri pembesiyle,moruyla,beyazıyla göz doldurur.Çok rüzgar alan yerlere dikilmemeli.Yaz mevsimini çok sevdiği için bitki susuz bırakılmamalıdır.
HEDERA HELIX(orman sarmaşığ):Herdaim yeşil bitkidir. Bahçenizin dert ortağı,sorun çözücüsüdür.Dayanıklı yapısı ile her ortama kolay adapte sağlar.İster yerörtücü ister duvar sarmaşığı olarak kullanabilirsiniz.Hızlı büyüyen yapısı ile budama ve bakım ister.Yarı gölgeli ve güneşli ortamları sever.Yaz aylarında sulamaya dikkat edilmelidir.
ROSA SPP(sarmaşık güller)Yılda 2-3 kez çiçek acarlar.Belli dönemlerde ilaçlama gerekmektedir.Yılın dört mevsiminde de bakım gübresi atılmalıdır.Güçlü ve dayanıklı olan bu sarmaşık bitki Çicekleri ile bahçenize güzellikler katar.Özellikle kokulu olan türleri bahçenizde yaz boyunca mis gibi bir hava katar.Güller genel yapısı ile doğanın harika döngüsünü sağlayan bitkilerdir.Tozlaşma sayesinde kelebeklerin kuşların hep ilgisini çeker.
WISTERİA CHINENSİS(salkım çiçeği)Kışın yapraklarını döker. Güçlü bir dal yapısı vardır.Bakımı kolaydır.Zorlu hava şartlarına dayanıklıdır.Hızlı büyüdüğü için budamaya elverişlidir.Geçirgen ve gübreli topraklarda bol çiçek açar.Güneşli yerleri sever.Çiçekleri ile bahar mevsiminin yıldızı olur.Çiçekleri mor,pembe,beyaz renkli olup üzüm salkımı gibi forma sahiptir.
TEŞEKKÜR EDERİZ…..