Sardunya çiceklerine nasıl bakılmalı, Daha çok çicek açması için neler yapılmalı?, Sardunya nerede daha güzel gelişir?, Sardunya hangi toprağı sever?, Sardunya hastalandığı zaman neler yapılmalı?......gibi soruların cevaplarını ve sardunya bakımının püf noktalarını öğrenmeye ne dersiniz? Haydi o zaman başlayalım!!!.
Sardunya bitkileri yarı gölge yarı güneş ve ya güneşli ortamları sever. Eğer sardunyalarınızın sağlıklı gelişmesini istiyorsanız mutlaka gün ışığından yaralanabileceği ortama koymalısınız.
Sardunya bitkileri killi ve gübre bakımından zengin toprakları sever.
Sardunya bitkilerinizi saksıda yetiştiriyorsanız; saksılarınızın dayanıklı ve delikli olmasına dikkat edin. Sardunya bitkilerinin kökleri fazla suyu sevmez bu nedenle bulundukları saksı mutlaka delik olmalı saksı içerisinde su birikmemelidir. Fazla su bitkinin köklerinin çürümesine neden olur.
Sardunya bitkileri tüm yıl boyunca yapraklarını ve çiceklerini yeniler. Bu nedenle solmuş, kurumuş kısımlarını mutlaka temizleyin. Temizleme işlemi sardunyalarınızın sağlıklı gelişimine katkıda bulunur ve çok çicek açmasını sağlar.
Sardunyalarınızı yapay gübre kullanmak istemiyorsanız evinizde sardunya için doğal gübre hazırlayabilirsiniz. Doğal gübre için; muz kabuğu, yumurta kabuğu ve kabuk tarcın yeterlidir( malzeme adetleri sardunya sayınıza göre 1den çok arttırabilirsiniz). Öncelikle tüm malzemeleri ufak ufak doğrayın, parçalara ayırın. Daha sonra büyük bir kabın içine su koyun. Tüm malzemeleri bu suyun içine atın. Yaklaşık 10-20 gün arasında kabın ağzı kapalı kalacak şeklinde muhafaza edin. Bekletilen süre sonucunda tüm sardunya bitkilerinizi bu su ile sulayın. Bu işlemi tüm sezon boyunca yapabilirsiniz. Kısa bir zaman sonra sardunyalarınız daha sağlıklı geliştiğini, daha çok çicek açtığını ve çabuk hastalanmadığını göreceksiniz.
Sardunyalarınızın sulamasına dikkat edin. Mutlaka toprak kurudukça su verin. Toprak yüzeyi ve derinlikteki nem el yardımı ile kontrol edilerek su verilmelidir. Eğer toprak çok kuru geldi ise bitkinize doygun bir oranda su verin. Bitkinin yapraklarında ve çiceklerinde mantar oluşmaması için sulamaları sabah saatlerinde yapın.
Sardunya bitkileri iyi bakıldığında hızlı gelişme gösterir. Bu nedenle bulunduğu saksı zamanla küçük gelebilir. Zamanında saksı değişimi yapılmamış bitki giderek zayıflar, çiceklerini döker. Böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız sardunyanızı mevcut saksınızın 1 numara büyük boyuna değiştirmelisiniz. Bu değişim bitkininizin sağlıklı gelişimine katkıda bulunacaktır.
Yaz mevsimi ve ilkbahar mevsiminde sardunya bitkileri sık ve kolay hastalanır. Bitki üzerinde mantar ve böcek gibi zararlılar görürseniz; hemen zirai ilaç satan yerlerden bitkinin hastalığına göre ilaç temin edin ve bitkinizi kuralına göre ilaçlamayı yapın. Zamanında ilaçlama yapamazsanız hastalık hızlı yayılarak bitkinize zarar verir.
Eğer sardunyalarınıza doğal böcek kovucu yapmak isterseniz, sarımsaktan yararlanabilirsiniz. Sarımsakları su içerisinde haşlayın ve suyunun soğumasını bekleyin. Haftada bir veya 2 haftada bir bitki sulamanıza katarak sardunyalarınızı sulayın.Etkilerini yakında görebilirsiniz.
Sardunyalarınızı 3 farklı yöntem ile çoğaltabilirsiniz. Kökten ayırma ile, Daldırma ile, Tohum ile birçok sardunya üretebilirsiniz.
Çiceklerinizin renkleri, kokusu ve tüm güzelliği evlerinize huzur mutluluk getirmesi dileğimle……
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////PEYZAJ MİMARI