Kış mevsimini yaşadığımız Aralık ayında şifa olması niyetiyle içtiğimiz içeceklerin başında gelen ‘’Salep’’ in bir bitkiden yapıldığını biliyor muydunuz?. Cevabınız hayır ise, gelin hep birlikte salebe can veren bu bitkiyi yakından tanıyalım.
Orchidaceae familyasından olup Latince isimleri Ophrys ve Serapias ‘dir.
Ülkemizde daha çok Akdeniz bölgesinde doğal olarak bulunmaktadır. İzmir, Muğla ve Çanakkale illerimizin yüksek kesimlerinde de doğal olarak bulunmaktadır.
Çok yıllık olan bu bitkinin kök yapısı yumruludur.
Dik bir gövde üzerinden büyüyen bitkinin çiçekleri gösterişlidir. Morumsu, pembemsi beyazlar halinde renkleri vardır. Orkide ailesinden olduğu için çiçekleri tek dal üzerinden grup veya ayrı ayrı çıkar.
Toprak altı yumru yapısı çok besleyicidir. Salep içeceği bu yumru kısmından yapılır.
Bitkinin yumru yapısı topraktaki vitamin ve minerallerle beslenir. Bu nedenle yaşam alanı mantarlaşmıştır.
Nemi seven bu bitkinin toprağı kumlu, torflu, malçlı ve kireçli olmalıdır. Genel olarak orkidelerin yaşam bulduğu toprak standı bu bitki içinde geçerlidir.
Yarı gölge yarı güneş ortamlarda daha iyi gelişir. Direk gelen güneş ışığından hoşlanmazlar.
Bu bitki yumru ile ayırma yönteminin yanı sıra tohumla ayırma yöntemleri ile de üretilmektedir.
Birçok altür ve melezlere sahip olan salep bitkileri bulundukları yerlere kolayca adapte olurlar.
Salep içeceği kış mevsiminin en faydalı içeceği olup birçok hastalığa şifa verir. Kabızlık ve şişkinliği
giderir, sindirimi kolaylaştırır, hemoroid şikayetlerini giderir, basur tedavisinde kullanılır, bağışıklığı güçlendirir, öksürük ve bronşiti giderir.
SEVGİ, HUZUR VE MUTLULUK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE….
Haydi yazın bir sonraki yazı ne olsun?
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ ///// YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım Teknolojisi Öğrencisi)
https://www.instagram.com/tasozdemirozlem/