Saksıları bahara hazırlamak

-Öncelikle tüm bahçe saksılarınızı ortaya çıkarın. Bunlara hiç kullanmadığınız saksıları da ve mutfakta atık olarak yoğurt ve teneke kutularını da ekleyebilirsiniz.

-Tüm saksılarınızı temizlik malzemeleri ile temizleyin. Temizleme işlemi hem içine dikeceğiniz bitkilerin sağlığı hem de saksı görünüm açısından önemli olacaktır.

-Kırık ve çatlamış saksılarınızı kullanmayın. Çünkü içine bitki dikiminde başarısız sonuç elde edersiniz.

-Saksı görünümleri hoşunuza gitmeyenleri bir kenara ayırın.

-Ayırdığınız saksıların cinsine göre sprey veya normal boya tercih edin ve dışını istediğiniz desen ve renkte boyayın. Unutmayın plastik ve ahşap saksıların boyaları farklıdır.

Haberin Devamı

-Boyama sevmiyorsanız saksılarınızın bitki marketlerinden temin edeceğiniz sağlam kaplama örtüleri ile kapatıp değişik bir görünüm elde edebilirsiniz.

-Eğer daha farklı saksı görünüm elde etmek istiyorsanız yassı taşlar, renkli boncuklar, danteller, ipler temin edin. Temin ettiğiniz bu malzemeleri uygun bir yapıştırıcı ile saksılarınıza büyüklü küçüklü yapıştırın ve istediğiniz deseni verin.

-Mutfakta atık olarak değerlendirdiğiniz yoğurt ve teneke kutularını mutlaka saksı olarak kullanın. Dışını istediğiniz gibi desen vererek değiştirin. İstediğiniz görünümü sağlayın.

-Çiçek desenleri saksılarda çok güzel duruyor. Mutlaka deneyin.

-Küçük saksılarınızı duvar saksılığı olarak değerlendirin. Ahşap veya çelik dikdörtgen-kare düzlem üzerine küçük saksıları ister sıralı ister inişli çıkışlı yerleştirerek, bir matkap yardımı ile saksı kenarlarını vidalayarak sabitleyin.

-Askılı saksı oluşturmak için kalın bir halat ip veya saksınızın şekline göre zincir temin edin. Saksı kenarlarını uygun bir alet yardımı ile açın ve halat ipini veya zinciri geçirin. Sabitleyici bir halka ile bu kısımları birbirine bağlayarak askılı-sallanan saksı haline getirin.

-Saksılarınızı temizlediniz ve istediğiniz görünümü verdi iseniz artık bahçenizde istediğiniz yere konumlandırmaya başlayabilirsiniz.

-Konumlandırılmış saksılarınızın derinlik ve genişliğine göre bitki seçimine dikkat edin. Derinliği az olan saksılara kaktüs, sukulent mevsimlik çiçekler ve soğanlı bitkiler dikebilirsiniz. Derinliği fazla olan saksılara meyve ağaçları, çalı bitkileri rahatlıkla dikebilirsiniz.

Haberin Devamı

-Unutmadan saksılarınızın altında delik olmasına dikkat edin. Bitki köklerinin rahat hareket edebilmesi ve kök çürüklüğü olmaması için delik açmanız şart.

 

Saksılarınız bahar mevsimine hazır!

Haydi yazın bir sonraki yazı ne olsun… https://www.instagram.com/tasozdemirozlem

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI - ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ