Saksıda sebze yetiştirmenin püf noktaları aşağıda sizi bekliyor.
Öncelikle saksıda neler yetiştirebileceğinize karar verin. Unutmayın karar verme sebze yetiştirmenin yüzde ellisini oluşturmaktadır.
Sebze yetiştireceğiniz saksının cinsine dikkat edin. Saksılar sağlam olmalı, drenaj delikleri olmalı ve taşınabilir olmalıdır.
Saksılar sebze yetiştirme şeklinize göre büyüklüğünü ayarlayın. Fide sebzeler için fide toprak derinliğinin iki katı kadar derin saksı, tohumdan sebze üretimi için en az on cm derinlikte saksı temin etmeniz gereklidir.
Sebze saksı toprağınız kumlu, torflu, humuslu ve organik gübre bakımında zengin olmalıdır.
Sebzelerinizi ekmeden, dikmeden önce saksı deliklerinin üstüne bir parmak genişliğinde minik taşlar örtün. Bu taşlar sulama esnasında deliklerin tıkanmamasını sağlayacaktır.
Bazı sebzeler güneş ışığını çok sever, bazı sebzeler yarı güneş ışığını çok sever. Bu kurala göre saksılandırdığınız bitkilerin yerleşimini yapın. Domates, fasulye, salatalık, biber sebzeleri güneş ışığını çok sever. Maydanoz, soğan, dereotu gibi sebzeler daha çok yarı gölgeden hoşlanır.
Sebze saksılarınızı çok rüzgar esen yönde bulundurmayın. Rüzgar; bitkilerinizi yarı odunlaşmış kısımlarına zarar verir.
Gelişimi hızlı olan sebzelerinizi mutlaka destek çubukları ile sabitleyin. Fasulye, domates, salatalık…gibi sebzelerin buna ihtiyacı vardır.
Sebze saksılarınıza haftada bir kez ev yapımı gübre (yumurta kabukları, sirkeli su, patates suyu) ile gübreleyin. Gelişimlerine olumlu katkı sağlayacaktır.
Son olarak düzenli ve ölçülü sulama yapın. Bu sulama sebzelerinizi kaliteli ürün vermesine yardımcı olacaktır.
Kolay gelsin….
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI-TARIM TEKNOLOJİSİ ÖĞRENCİSİ