Saksıda sebze bahçesi

Bahar mevsiminin en güzel günlerinin yaşadığımız bu zamanları; balkonunuzda veya terasınızda saksıda sebze yetiştirerek değerlendirebilirsiniz.. İstediğiniz sebzeleri seçip yetiştirebilirsiniz. Haydi! saksılarınızı ve sebze fidelerini-sebze tohumlarını hazırlayın. Sebzelerinizi dikmeden veya ekmeden önce saksıda sebze yetiştirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini hep birlikte öğrenmeye ne dersiniz! Cevabınız evet ise başlayalım.

-Öncelikle hangi sebzeleri yerleştireceğinize karar verin. Bu kararda bulunduğunuz yerin iklim şartlarını dikkate alın.

Haberin Devamı

-Fidanlıklardan veya zirai merkezlerden aldığınız sebze fidelerinin hastalıklı olmamasına dikkat edin. Hastalıklı olan sebze fidelerinden yeterli ürün almazsınız.

-Sebze tohumlarını alırken yeni çıkan sebze tohumlarından alın. Bir önceki seneden kalan sebze tohumlarından istenilen ürün elde edemezsiniz.

-İster sebze fidesi ister sebze tohumu tercih edin, ama mutlaka bulunduğunuz hava şartlarına uygun olanlarından seçin.

-Saksılarınızın her ölçü ve ebatta olanlarından seçin. Küçük-sığ olan saksılara aromatik bitkiler yetiştirebilirken, Büyük-derin saksılara domates, salatalık, patlıcan gibi sebzeleri yetiştirmek için kullanın.

-Saksılarınızın temiz, tabaklı ve altlarının derin olmasına dikkat edin. Delik; saksı içerisinde su kalmamasını sağlayarak bitki kökünün çürümesini engeller.

-Saksı rengi ve şekli tamamı ile sizin seçiminize kalmıştır. Aynı renkli saksılar veya benzer tondaki renkler balkon veya terasınıza şıklık katacaktır. Ev dekoruna uygun plastik veya toprak saksıları seçebilirsiniz. Genellikle aynı türden seçeceğiniz saksı tipleri sizin gözünüzü yormaz ortam kalabalıklığı oluşturmaz.

-Toprak seçiminde yine seçtiğiniz sebze fidesinin türüne göre seçmelisiniz. Domates, salatalık, biber gibi sebzelerin toprakları kumlu, gübreli olması gerekirken, maydanoz, adaçayı, biberiye gibi aromatik bitkiler için torflu, gübreli ağırlıkta olan toprakları seçmelisiniz.

-Sebze fideleriniz için destek çubukları temin edin. Bu destek çubukları bitkinizin gelişimine katkıda bulunacaktır. Salatalık, fasulye gibi sebzeler hızlı büyür, Ama dallanma yapısı kırılgan olduğundan destek çubukları ile desteklenmesi gerekir.

Haberin Devamı

-Dikim-ekim yaptığınız sebze fidelerini balkonunuzda veya terasınızda konumlandırırken güneşlenme durumuna göre yerleştirin. Soğan, patlıcan, domates gibi sebzeler biraz daha güneş isterken patates, havuç gibi sebzeler biraz daha az güneş ister.

-Balkonunuz çok rüzgar alıyorsa rüzgar önleyici paravan veya bitkilerde perdeleme yapın. Çünkü sebze bahçeleri çok rüzgarı sevmez. Şiddetli rüzgar sebzelerinize zarar verir.

-Toprak altı sebze yetiştirirken mutlaka derin ve bol gübreli toprak kullanmaya özen gösterin.

-Tüm sebze saksılarınızı grup grup konumlandırın. Uzun boylu sebzeleriniz bir tarafta kısa boylu bitkileriniz bir tarafta olsun. Bu konumlandırma sebze bakımını kolaylaştıracaktır.

-Unutmayın sebzelere ihtiyacı kadar su kullanın. Fazla su kullanımı sebzelerinizi çürütür.

-Sebze bitkileriniz için ilkbahar ve yaz mevsimlerinde nem sağlamayı ihmal etmeyin. Maydanoz, marul, fasulye gibi sebzeler nemi sever. Gelişimini destekler.

Haberin Devamı

KOLAY GELSİN

HAYDİ YAZIN BİR SONRAKİ YAZ NE OLSUN?....

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///YÜKSEK PEYZAJ MİMARI

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem