Merhabalar; evinizdeki balkonunuzdaki, terasınızdaki tüm saksılı bitkilerinizi bir araya getirin. Saksı değişimi ve yenileme çalışması yapacağız. Bu yazımızda saksı değiştirirken nelere dikkat etmeliyiz, hangi saksı tiplerini kullanmalıyız, evde kullanmadığımız kapları saksılık olarak kullanabilir miyiz gibi sorulara cevap bulacağız. Bahar mevsiminin son ayını bitkilerinizle doya doya yaşamak için biran evvel çalışmaya başlayalım.
Öncelikle tüm bitkilerinizi kontrol edin ve mevcut saksılarının ölçülerin bir kağıda not yazın. Bu sizin işinizi kolaylaştıracak ve doğru seçimler yaptıracaktır.
Saksı çeşidi ve cinsleri o kadar çok fazladır ki, değişim öncesi mutlaka ufak bir araştırma yapın. Bu araştırma size ufak fikirler verecektir. Plastik saksılar, cam saksılar, mika saksılar, beton saksılar, terracotta saksılar, ahşap saksılar, hasır saksılar…
Toprak saksılar plastik saksılara göre daha doğal malzemelerden yapıldığı için bitki kökleri için daha faydalıdır. Hasır saksılar görünüm olarak country havası verirken, cam saksılar daha doğal görünüm verir. Plastik saksılar her zaman daha uygun fiyatlı ve daha çok seçeneklidir.
Bitkilerinizin saksılarını; yeni saksılara alırken her zaman bir numara büyük saksıya değişimi gerçekleştirin. Bitkilerinizin rahat büyümesine destek verecektir.
Saksı seçiminizi bitkilerinizin çeşidine ve büyüme durumuna dikkat edin. Menekşeleriniz derin saksıları sevmez ama Benjamin bitkileri derin saksıları sever. Orkide bitkisi şeffaf saksı severken, kaktüs bitkileri yayvan saksı sevmez.
Değişim yapacağınız saksının sağlam olmasına dikkat edin. Özellikle balkona koyacağınız saksıların rüzgarın ve güneşin olumsuz durumlarına kaşı mukavemeti yerinde olmalı.
Seçtiğiniz saksıların estetik görünümüne dikkat edin. Estetik olarak uygun ve uyumlu olan saksılar evinizi ve balkonunuzu daha güzel gösterecektir.
Balkonunuzda veya terasınızda fazla yer yok ise mutlaka duvara monte edilen veya tavana asılan saksıları tercih edin. Bu saksılarla yapacağınız bitkiler balkonunuzun, terasınızın havasını değiştirecek ve küçük bahçeye dönüştürecektir.
Tercih ettiğiniz saksıların tabanında toprak drenajını sağlayacak deliklerin olmasına dikkat edin. Çünkü köklerin suda fazla durması çürümesine neden olacaktır. Deliği olan saksılarınızın saksı tabaklarını da almayı unutmayın.
Bitkilerinizi biraz farklı görünüme kavuşturmak istiyorsanız evinizde bulunan malzemeleri kullanabilirsiniz. Kullanmadığınız kupa bardaklarınızı, cam kavanozlarınızı, eski çizmelerinizi, ağzı kapalı terliklerinizi, eski çekmeceli dolaplarınızı, yıpranmış el arabanızı….kullanabilirsiniz. Eski terliklerinizin içine şeffaf örtü ile kapatın, içine toprak koyun ve biraz toprağı sıkıştırın. Daha sonra çok sevdiğiniz sarmaşık bitkinizi dikin ve balkonunuzun en güzel köşesine asın ve bu estetik görünümü izleyin, hoşunuza gidecektir. Evinizde kullanmadığınız kavanozlara biraz toprak, biraz renkli kum koyun ve bu karışıma bir çubuk yardımı ile desen verin. Daha sonra evinizde bulunan kaktüsü dikin. Kaktüs cam kavanoz ile bambaşka bir görünüme kavuşacaktır.
KOLAY GELSİN.
HAYDİ YAZIN! Bir sonraki yazı ne olsun?
YÜKSEK PEYZAJ MİMARI –ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ