Bahar mevsimini doyasıya yaşadığımız şu günlerde; doğanın tüm güzellikleri kendini göstermeye başladı. Ağaçlar, çiçekler, topraklar ve diğer canlılar bahar coşkusunu doyasıya yaşıyorlar. Siz de bahar mevsiminin renklerini, kokusunu, dokusunu, sesini evinize taşımak ister misiniz? Cevabınız ‘’evet’’ ise ilk olarak evinizin pencere önlerini çiçeklendirerek işe başlayabilirsiniz. Haydi adım adım pencere önlerimizi güzelleştirelim.
-Öncelikle hangi pencere önünü güzelleştirmek istediğinize karar verin. Pencerenizin büyüklüğünü, konumunu, yapısını ve şeklini göz önüne alın.
-Pencere önünüzün büyüklüğüne göre saksı adetini belirleyin. Genellikle balkon saksı derinlikleri sabittir. Bu nedenle saksı büyüklüğünü önemseyin ve ona göre kaç adet kullanacağınıza karar verin.
-Saksı seçimine de dikkat edin. Saksı rengi, şekli ve kullanımı bitkilendirmede esastır. Saksı rengi evinizin rengi ile uyumlu, şekli pencere önü için uygun ve dikeceğiniz bitkilerin yaşaması için kullanışlı olmalıdır. Saksılarınıza mutlaka su gideri için alt kısmında delik açın.
-Pencere önü bitkilerinizi seçmeden önce pencerenizin güneşlenme yönünü, rüzgar durumunu dikkate alın. Çünkü bitkilerin yaşam istekleri birbirinden farklıdır ve bu farklılığa göre bitki seçiminiz ortaya çıkacaktır.
-Gün boyu güneş alan pencere önü için; Kadife çiçeği, ateş dikeni, bodur gül, sardunya, lavanta gibi çiçekli bitkiler dikebilirsiniz. Yarı gölge yarı güneş alan pencere önüne; begonya, camgüzeli, aromatik bitkiler, lale, sümbül, çuha, açelya, bahçe menekşesi gibi çiçekler dikebilirsiniz.
-Eğer saksılarınıza çiçekler dikmek istemiyor, her daim yeşil kalan bitkiler dikmek istiyorsanız; Gün boyu güneş alan yerlere; taflan, pitos, biberiye, kartopu gibi bitkiler dikebilirsiniz. Yarı gölge yarı güneş alan yerlere; şimşir, bodur ortanca, hebe, hosta gibi bitkileri dikebilirsiniz.
-Sarkıcı bitkiler dikmek isterseniz; Gün boyu güneş alan pencere önü saksılıklarınıza sarkıcı sardunya, sarkıcı petunya, acem halısı, buz çiçeği gibi bitkiler, yarı gölge yarı güneş alan pencere önüne ise hedera, küpeli, vinka gibi bitkiler dikebilirsiniz.
-Eğer pencere önünüzde geniş ve derin saksılardan koymak isterseniz; bodur bitki türlerinden seçim yapabilirsiniz. Limoni servi, bodur meyve ağacı, bodur zakkum çiçeği gibi bitkiler tercih edebilirsiniz.
-Saksı ve bitki tercihlerinizi yaptıktan sonra pencere önü görünümüne önem verin. Belirli oranda, belirli büyüklük ve küçüklü dizayn edilen saksılıklar evinizi güzel gösterecektir.
-Pencere önü saksılıklarınızın güvenliğine önem verin. Hava koşulların olumsuz olduğu durumlarda saksı stabilitesinde bozulmalar olabilir ve zarar görebilir. Hatta aşağıya düşerek herhangi bir canlıya zarar verebilir. Bu nedenle saksı güvenliğinizi mutlaka sağlayın.
-Dizaynı yapılmış pencere önü saksılıklarınıza bakım yapmayı ihmal etmeyin. Diktiğiniz bitkinin ihtiyacına göre sulama ve gübreleme yapın. Sulama yaparken aşağıda komşunuz varsa komşunuza olumsuz etkilemeyecek zamanları takip edin. Çamaşır serili bir balkonda yukarıdan gelen saksı sulamasını kimse hoş karşılamayabilir.
ŞİMDİDEN KOLAY GELSİN
HAYDİ YAZIN! BİR SONRAKİ YAZI NE OLSUN?
https://www.instagram.com/tasozdemirozlem
YÜKSEK PEYZAJ MİMARI////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ