Bahar mevsimini en iyi simgeleyen, bize fallar baktıran, görüntüsüyle tadıyla bizi rahatlatan zarif papatyaları tanımaya ne dersiniz? Haydi o zaman!!!
Papatyagiller familyasından olan bu çiceklerin bakımı kolaydır.
Papatya çiceği anlam olarak saflığı, masumluğu simgelemektedir.
Genellikle iki çeşitte yetiştirilir. Birincisi doğadan kendi kendine çıkan yani kır papatyaları dediğimiz; ikincisi de kültüre alınarak seralarda yetiştirilen papatyalardır.
Papatyalar yerine, bakımına, türüne ve cinsine göre farklı oranlarda büyüme gösterir. Ortalama 20 cm’ ye kadar büyürler.
Dağ papatyası, Kel papatyası, Köpek papatyası, Alman papatyası, Beyaz papatya, Sarı papatya, Yalancı papatya, Çayır papatyası gibi birçok çeşitleri bulunmaktadır.
Tohum, çelik, fide olarak üretimi yapılmaktadır. Çayırlarda yetişen papatyalar her sene toprağa tohumunu bırakarak veya doğal fiziksel yollarla toprağa taşınmış tohumlarla yetişmektedir.
Papatya tohumları çok yoğun ekilmemelidir. Çünkü ince bir tohum yapısına sahip olan bu papatyalar rahat ve hızlı gelişmesi için mesafeli ekilmelidir.
Papatyalar bahçede, saksılarda kolayca yetiştirilmektedir. Dış mekan bitkisi olduğu için ev içerisinde yetiştirilmesi uzun süreli olmamaktadır.
Papatyaların su ihtiyacı toprak kuruluğuna göre yapılmalıdır. Fazla sulama bitkinin çürümesine neden olur.
Papatyalar güneşli ortamları sever. Humusça zengin kumlu topraklarda iyi gelişme göstermektedir.
Papatyanın güzel ve hızlı geliştiren toprak; asit oranı yüksek olan topraklardır.
Papatya gelişme döneminde gübre ister. Azot miktarı fazla olan gübreler bitkiyi boylandırırken, Fosfat ve potasyum ağırlıklı gübreler çok çicek açmasını sağlamaktadır.
Papatyanın kendisine ait aromatik bir kokusu vardır.
Özellikle klasik bilinen sarı beyaz papatyalar içeriğindeki maddeler sayesinde hem kozmetik hem ilaç sektöründe tercih edilmektedir.
Papatya ile yapılan çaylar birçok faydaları ile insanlara yardımcı olmaktadır.
Papatya gibi huzur dolu günler diliyorum………….
Özlem Özdemir Taş////Peyzaj mimarı